Logo lissernieuws.nl
Deze heb je momenteel wel nodig als je buiten bent!
Deze heb je momenteel wel nodig als je buiten bent! (Foto: Pixabay)

Column van Helen Workala: Poëzie op straat!

  Column

‘Het regent, o, wat regent het!
Ik hoor het in mijn warme bed,
Ik hoor de regen zingen’

Het zijn de eerste verzen van de Nederlandse dichter C.S. Adama van Scheltema (1822-1924) die in me opkomen terwijl ik op het toetsenbord tik. Niet dat ik het werk van de dichter, die het socialisme en de natuur als inspiratiebron had, ken. Nee, het was de hubby die dit versje als kind op school leerde en nog opdreunt zodra de regen op het zolderraam tikt.

En wat regent het inderdaad! Zijn we er blij mee? Wat ondergetekende betreft: Ja! Ons land wordt er alleen maar mooier van, en daarbij, er wordt zoveel tijd mee gewonnen. Even niet de gieter en tuinslang ter hand te hoeven nemen is soms pure luxe.

Behalve groen, is het dit jaar roder dan rood om ons heen vanwege de klaprozen die na jarenlange droogte, gevolgd door warmte en veel hemelwater, massaal uit de grond knallen! Ach wat zou het socialistisch hart van bovengenoemde dichter een sprongetje gemaakt hebben bij al het hoopvol rood dat de natuur ons de afgelopen weken zomaar schetst! Hoopvol, omdat de bovenmatige bloei van de klaprozen een beloning is van jarenlang geduld tot de ultieme weersomstandigheden. U ziet, ik doe graag verwoede pogingen om wat schrale troost te bieden, als niet hoop, maar wanhoop u eerder nabij is na al de extreme regenval.

Terug naar de dichtkunst en misschien komt het dan nog goed. Mocht de aanhoudende regen u hemeltergend te lang binnenhouden: ga er gewoon op uit en troost u met wandelingen door de straten van Lisse, waar inspirerende, hartverwarmende poëzie in ‘betonnen tegels gegoten’ is en allemaal, hoe kan het ook anders, geïnspireerd op voorjaarsbloemen. Er lopen drie wandelroutes door ons bloemendorp, die starten bij de kruising Heereweg en Kanaalstraat. Een tulpenroute loopt via de Berkhoutlaan helemaal tot aan de Van Lyndenlaan, een narcisroute loopt precies de andere kant op naar de Tulpenstraat, en de hyacintenroute loopt langs de Heereweg tot aan het gemeentehuis.

Een aanrader! En met dit weer natuurlijk ‘Onder Moeders Paraplu’, het bekende kinderliedje geschreven door Wim Hora Adema … Een glimlach en kennis van dichter en dichtkunst verzekerd.
Voor je het weet gaat de zon weer schijnen.
Heus!


Helen Workala uit Lisse schrijft zo nu en dan een column voor LisserNieuws

Helen Workala

Meer berichten