Lodewijk Kamps
Lodewijk Kamps Foto: Corine Zijerveld

Bevallen en opstaan

Column Poespas

De zondagochtend na de zware nacht waarin ik bijna vier uur bezig was geweest met de wel gechipte, maar ongeregistreerde, bevallende en op straat lopende hond, ging ik toch op zoek naar de mogelijke eigenares/eigenaar. 

De negatieve gedachte was dat het een op straat gezette en ‘falende’ fokhond betrof, maar misschien zat het wel anders in elkaar. Ik doorzocht alle databases van honden in Duitsland, Polen, Hongarije, Bulgarije, België en nog veel meer landen. Nergens bleek de chip geregistreerd. Via-via zette ik nog wat lijntjes uit en zo ging ook Ed Verhoef van de Dieranambulance Bollenstreek voor mij op zoek.
Tegen 12 uur ’s middags werd ik gebeld dat de hond waarschijnlijk op Amivedi stond. Meteen zocht ik op die site en Ed, de tipgever, bleek volkomen gelijk te hebben. Die ochtend was de hond op de ‘vermisten’-pagina gezet van Amivedi. Er hoorde dus wel een eigenares bij! Hoe was het mogelijk. Na enkele telefonische omzwervingen kreeg ik de eigenares te pakken. We maakten voor later op de middag op de praktijk een afspraak. Het ging inmiddels vrij goed met Amy, zoals ze heette. Ze was compleet uitgeput van de nachtelijke inspanningen en de ultra-mega zware bevalling, maar ze voelde zich duidelijk veel beter.
Toen ik de eigenares sprak kwam het hele verhaal eruit en werd aan alle onduidelijkheid een einde gemaakt. Ze had Amy pas 2,5 week. Omdat ze vond dat Amy zo dik was en enorme opgezette tepels had, was ze naar een dierenarts gegaan. Deze had de diagnose schijnzwangerschap gesteld en hij constateerde ook dat Amy al gechipt was. Helaas had hij verzuimd verder te zoeken of de chip ook ergens bij een databank geregistreerd was. Hierdoor bleef Amy onvindbaar. Dit had er dus voor gezorgd dat wij ’s nachts de eigenares niet konden achterhalen. Amy was in pure paniek van de volstrekt onverwachte bevalling door de keukendeur naar buiten gevlucht en op straat beland. De eigenares lag op dat moment te slapen. Toen ze zondagochtend beneden kwam was ze haar nieuwe hond kwijt en heeft ze meteen actie ondernomen door de vermissing bij Amivedi te melden. Ze was compleet in shock toen ze hoorde wat er was gebeurd. Toch zwanger? Hoe was dat mogelijk? Ik kon de foto’s van de overleden pup laten zien. Het belangrijkste vanaf nu was dat ze snel herenigd werd met Amy. Daar ging ik voor zorgen. En wij verzorgden de inschrijving van Amy bij een databank. Zo kwam alles toch nog goed.
(Een golden oldie dit keer in verband met de vakantie van de dierenarts)

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant