Lodewijk Kamps
Lodewijk Kamps Foto: Corine Zijerveld

Kroon op het jaar

Column Poespas Poespas

Met ongekende snelheid is het jaar 2021 voorbijgevlogen. We hebben nog geschaatst is februari, er zijn verkiezingen geweest, een ellenlange formatie, er gaat een nieuw kabinet komen, de zomer was weer heerlijk, het najaar nat, de kerstdagen koud, maar allesoverheersend was corona. 

Pas sinds woensdag 22 december zijn dierenartsen en paraveterinairen toegevoegd aan de lijst ‘cruciale’ beroepen. We mochten, in tegenstelling tot heel veel andere ondernemers, toch altijd al openblijven, maar nu kwamen we ook in aanmerking voor noodopvang. Geneeskundige zorg voor dieren is natuurlijk cruciaal, dat hebben we al bijna twee jaar geroepen; maar de overheid dacht daar nét iets anders over. Tot er een motie werd aangenomen die nota bene door Dion Graus en Caroline van der Plas was ingediend.
Het was het drukste jaar ooit! We hebben heel veel eigenaren moeten helpen die elders niet terecht konden, maar ook mensen moeten teleurstellen omdat we nou eenmaal alle pauzes al hadden volgepland. Ook hier geldt af en toe: vol is vol. Dankzij de grote flexibiliteit van ons team konden we zoveel mensen en dieren helpen. Vooralsnog hebben we de besmetting buiten de deur weten te houden ondanks het soms toch nauwe contact. Mondkapjes, afstand houden en geen handen schudden blijven de belangrijkste methoden. En natuurlijk het onvolprezen vaccineren. Zoals we ook dagelijks ervaren wat het grote preventieve effect is van vaccineren bij dieren (tegen besmettelijke en dodelijke ziektes), zo merken we ook de beschermende werking van het gevaccineerd zijn tegen corona. Er heersen daar veel hoogoplopende meningsverschillen over. Gelukkig heeft de Volkskrant in een subliem artikel alle fabels die tegenstanders geloven snoei- en snoeihard ontkracht. Natuurlijk mag iemand nog tegen vaccineren zijn, maar niet meer op basis van de waanideeën die vooral via internet de ronde doen. De gedachte die overheerst als we dus aan dit jaar terugdenken is succesvolle drukte. Nog nooit kregen we in december zó veel presentjes, chocola, wijnflessen, kerstpakketten of lieve kaarten als dit jaar. Voor ons team een bewijs dat er veel waardering is. Feitelijk was die overvloed aan giften de kroon op het jaar. En laat corona nou toevallig ook ‘kroon’ betekenen. Heel veel gezondheid gewenst in 2022.

Uit de krant