Logo lissernieuws.nl
<p>Paadjesmaker ofwel beddenaflegmachine.</p>

Paadjesmaker ofwel beddenaflegmachine.

(Foto: De Zwarte Tulp)

De paden op, de lanen in

  Column

De afgelopen jaren hadden we de streek voor onszelf. Geen bussen, geen Chinezen in de velden, geen files. Nooit kunnen denken dat we daar nog eens met weemoed aan terug zouden denken… We gingen massaal eropuit. De paden op, de lanen in… Nog nooit was het zo druk op de fiets- en wandelpaden.

Hoe zal het dit jaar eruit gaan zien? Eén ding is zeker, er gingen weer bollen de grond in en wat er ook gebeurt, díe gaan weer bloeien! Nog even en de streek heeft opnieuw alle kleuren van de regenboog. Dan gaan we weer op pad.

Hoe maak je eigenlijk een pad?
In het museum staat een zogenaamde paadjesmaker. Een groep hoogopgeleiden met nul verstand van de agrarische sector versleet het ding ooit voor een ploeg. Nu, de paadjesmaker doet precies het omgekeerde: Het is een soort wals die je als een kinderwagen voor je uit duwt. Hij maakt de grond niet open, maar plet hem juist. Een zijwaartse stok zorgt ervoor dat 90 centimeter links of rechts een spoor gevormd wordt. Langs die lijn komt het volgende pad en zo wordt de grond verdeeld in meterslange bedden met aan weerszijden een paadje.
In die bedden komen uiteraard de bollen. Die worden niet met gulle hand in het rond gestrooid, maar keurig in geultjes gelegd. Die geultjes maakte men met een al even vernuftig apparaat. De plantenrol. In de winter hadden bollenboeren vaak niet zo veel te doen en stortten ze zich op het uitvinden van werktuigen die het werk wat vergemakkelijkten. Deze rol laat een spoor van geultjes na; om de 10 centimeter een nieuwe. Zo ontstaat een toonbeeld van orde. Daar komt geen opruimgoeroe aan te pas.

Heilzaam
Mocht u de tijd waarin we leven als wat chaotisch ervaren, stap dan straks op de fiets en doe u tegoed aan deze perfecte ordening. Steeds opnieuw 90 centimeter brede en meterslange onbezorgde weelde. Heilzaam. En, voor wie in 2022 de gebaande paden wil verlaten en een eigen spoor wil trekken: weet dat er een paadjesmaker bestaat, en kom hem eens bezichtigen en geheel vrijblijvend uitproberen in de Zwarte Tulp.

Meer berichten