Het postkantoor ca 1921.
Het postkantoor ca 1921. Foto: collectie Piet Maat

Verschillende gedaanten van Hillegoms postkantoor

Column Sporen van Vroeger

Wie lekkere trek heeft, kan in Hillegom volop terecht. Momenteel is dat voornamelijk op afroep, zodat we thuis van allerlei lekkernijen kunnen genieten die bezorgd of afgehaald worden. Wanneer ons door de overheid weer wordt toegestaan om de horeca te beleven in de zogenaamde natuurlijke habitat van de koks, zullen we vast weer met nieuwe ogen kijken naar de eethuisjes en restaurants. En misschien vallen ons dan dingen op die we nooit eerder zagen, bijvoorbeeld het pand van De Soete Suikerbol dat ondergebracht is in een van de gemeentelijke monumenten van Hillegom, deze maand negen jaar geleden.

Nieuwe Hillegommers herkennen wellicht niet meteen een voormalig postkantoor in dit pand dat een gemeentelijke monumentenstatus geniet. Het pand bestond uit het postkantoor plus directeurswoning en dateert uit 1884. In 1870 waren er 138 postkantoren in Nederland. In 1884 kreeg Hillegom een volwaardig postkantoor, met de officiële aanduiding “Post-, Telegraaf- en Telefoonkantoor”.
De in Hillegom gevestigde bloembollenbedrijven hadden een enorme invloed op de werkzaamheden van het postkantoor. Vooral tijdens het handelsseizoen was er een zeer omvangrijke expeditie en pakketpostverzending naar binnen- en buitenland en de verzending van vele honderdduizenden bloembollencatalogi. De aanwezigheid van vele bloembollenbedrijven leidde ook tot een relatief groot aantal houders van postboxen, telegramadressen en gebruikers van frankeermachines. In 1926 bestond het personeel uit 26 personen, buiten de directeur. In 1931 waren buiten de directeur 33 personen werkzaam in het postkantoor.
In 1894 en in 1903 werd verbouwd en in 1933 werd nogmaals verbouwd én vergroot. Er kwam een nieuwe kap op het middengedeelte, het oudste deel van het gebouw. Ook werd het rechterdeel vergroot om dat in lijn te brengen met de rest van de voorgevel. Hiermee kreeg het postkantoor de ook nu nog bestaande hoofdcontouren.
In 2009 werd het gebouw te koop aangeboden. Het gebouw werd wederom verbouwd en bevat nu naast het pannenkoekenrestaurant zestien appartementen. De vroegere kluis uit het oude postkantoor is verbouwd tot koelcel voor het restaurant.
Oudere Hillegommers herinneren zich nog de gang naar het postkantoor, voor het ophalen van de post uit de postbussen – kleine luikjes waarvan men een sleutel had om de post te bevrijden, maar ook voor geldzaken bij de toenmalige Postgiro en natuurlijk het verzenden van pakjes of het kopen van postzegels. De hele dag door reden auto’s met postzakken af en aan als schakel in de papieren communicatiestroom. Ook stond op de stoep voor de ingang de telefooncel.
Het voormalige postkantoor is routepunt 14 van de route “Hillegom: Bollendorp” op de wandel-app VoetstAPPen die door Stichting Vrienden van Oud Hillegom is ontwikkeld. Deze route leidt wandelaars langs historische routepunten op een route van het treinstation Hillegom tot aan het gemeentehuis in de Hoftuin. Foto’s van de verschillende gedaantes van het postkantoor door de jaren heen worden ook in de app getoond. Deze zijn tevens te zien in deze column op de Vrienden-site en in het fotoarchief. Zodra de overheid het toestaat om de deuren weer te openen van ons onderkomen op Kwekerij Veelzorg, hopen wij u graag weer te begroeten. Openingstijden staan op de site.
De digitale versie van deze column staat op www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant