Logo lissernieuws.nl
<p>Lodewijk Kamps</p>

Lodewijk Kamps

(Foto: Corine Zijerveld)
Poespas

Een lach en een traan

  Column

Vorige week moest ik een visite rijden. Ik moest eerst een supermooi nestje puppy’s inenten. Dat zijn altijd leuke bezoeken. Alleen is er sinds 1 november wel wat veranderd: we moeten voldoen aan zeer strenge eisen aangaande het registreren van officiële paspoorten bij hondjes. 

De aangescherpte regelgeving is te danken aan het feit dat er zoveel ‘foute’ puppy’s het land binnenkwamen, meestal vanuit Oost-Europa of België. Door de nieuwe regels is de gedachte dat het importeren van puppy’s via malafide fokkers zal gaan verminderen. Iedere fokker is nu verplicht om een ubn-nummer aan te vragen. Het nummer wordt gekoppeld aan de geregistreerde vaccinatie-paspoorten, die door dierenartspraktijken in een speciaal portaal moeten worden aangemeld. Er is dus een grote hoeveelheid administratief werk bijgekomen.
De vaccinatieboekjes waren grotendeels al ingevuld door de assistente zodat ik me ter plekke vooral bezig hoefde te houden met de gezondheidscontrole en de vaccinaties. Het was een heerlijk nest van vijf perfecte, gezonde en levendige labradorpups. Gelukkig kwam ik geen enkele afwijking tegen! Vervolgens moest ik alle paspoorten exact conform de nieuwe eisen invullen, opdat elk paspoort precies bij het juiste pupje hoorde. Terwijl ik bezig was, maakte de eigenares meer dan dertig foto’s die ik in de loop van de dag via de mail opgestuurd kreeg. Dat was een mooie herinnering.
Na dit heerlijke, leuke en positieve bezoek moest ik verder op route om bij een eigenares thuis haar kat in te laten slapen. Qua emotie volledig het tegenovergestelde. Hoewel de kat al 17 jaar oud en echt aan zijn einde was, viel het de eigenares ontzettend zwaar om het definitieve afscheid te nemen. Mijn rol kon zich alleen maar beperken tot het foutloos verrichten van de handelingen en het meeleven met de dame die zo intens verdrietig was. Een kwartier hiervoor kroop ik nog op handen en voeten door de puppykennel om lachend en vrolijk met de te vaccineren pups te spelen. Het zijn wel grote tegenstellingen in korte tijd. Echter, de dankbaarheid van de eigenares van de kat, voor het feit dat ik thuis wilde komen (in coronatijd...) maakte ook dit bezoek meer dan waardevol.

Meer berichten