Lodewijk Kamps
Lodewijk Kamps Foto: Corine Zijerveld

Benchzwerf

Column Poespas

Op vrijdag stond er een sterilisatie hond op het programma: een chihuahua moest onder het mes. De eigenares was er erg nerveus over, omdat de vorige sterilisatie, in dat geval bij een andere kliniek, niet helemaal naar wens was verlopen. Na lang wikken en wegen had ze toch de knoop doorgehakt en de afspraak gemaakt. 

Ik lees wel teksten op internet dat het om wat voor reden dan ook geregeld wordt afgeraden om teefjes te steriliseren. Iedere keer als ik weer een niet-gesteriliseerde teef op het spreekuur krijg met tumoren in de melkklieren kan ik niet anders denken dan: als ze vroegtijdig geholpen was, dan was dit niet gebeurd. De sterilisatie van een jonge teef is en blijft de grootste tumorpreventieve ingreep die er bestaat. Naar mijn idee wegen de nadelen van een ovariëctomie daar ruimschoots tegenop. Maar ja, in dit geval was er dus weliswaar met enige moeite gekozen voor de ingreep.
Op de woensdagavond ervoor had ik op de Facebookpagina Gratis af te halen in Hoofddorp een bench geplaatst die we voor onze hond niet meer nodig hadden. Binnen twee uur waren er veel reacties, waaronder één van iemand die zwerfhondjes uit Roemenië haalt. Ik zag dat die dame was getipt door iemand anders en ze had meteen gereageerd. Het lastige is dan om te kiezen uit al die reacties wie de bench mag hebben. Meestal kies ik voor de eerst reagerende. Nu dus ook. Maar die liet niets meer van zich horen. Toen besloot ik de dame van de zwerfhondjes uit te kiezen. Ze had moeite met het vervoer naar ons huis, dus vroeg ik per Messengerbericht waar ze woonde. Ze antwoordde dat ze in Overbos woonde. Nou zeg, dacht ik, dat is waar ik werk, dus ik liet weten dat ze de bench dan kon komen ophalen op het praktijkadres. Ze vond het een geweldig plan! Dus op vrijdagochtend nam ik de bench mee en liep er de praktijk mee in. Al pratende tegen de assistente, die verbaasd opkeek, zei ik dat die bench ‘s middags zou worden opgehaald door iemand die hem graag wilde hebben. “Is dat die gratis bench van Facebook?” vroeg de eigenares van de chihuahua, die al in de wachtkamer zat. Ik was stomverbaasd. “Dat is mijn buurvrouw!” zei ze. “Ik was degene die haar jouw bericht had doorgestuurd!” Nou ja zeg, wat een onwaarschijnlijk toeval; de kans dat je de Staatsloterij wint is nog kleiner. Nét op de dag dat ik de chihuahua van een eigenares ga steriliseren, loop ik de praktijk binnen met een gratis bench voor haar overbuurvrouw....
We gingen snel het hondje steriliseren en bij het ophalen zou ze met de auto komen om hond en bench mee te nemen; dat scheelde de overbuurvrouw weer een ritje. En zo geschiedde. Einde van de ochtend kon het 2,3 kg wegende hondje weer lekker lopend mee naar huis en de bench werd tegelijkertijd in de auto geladen! Iedereen superblij. Op de weg terug naar huis kocht ik voor de zekerheid maar een Staatslot bij de Bruna.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant