Logo lissernieuws.nl
<p>Wordt de Bollenstreek Amsterdam Tulip Area?</p>

Wordt de Bollenstreek Amsterdam Tulip Area?

(Foto: Klaar Wolff)
De Zwarte Tulp

Did you visit Amsterdam Tulip Area already?

  Column

Zandvoort heet tegenwoordig ‘Amsterdam Beach’. Wat is er gebeurd? Is Amsterdam zoveel opgeschoven dat het Haarlem en Bloemendaal heeft ingelijfd? Nee, dat is niet het geval. Dit is gewoon bedacht door een paar reclamejongens en terecht vrezen wij dat de volgende stap is om de Bollenstreek om te dopen tot Amsterdam Tulip Area. 

Lisse als voorstadje van onze hoofdstad en Engels in plaats van onze moerstaal. De Zwarte Tulp heette ooit Museum van de Bollenstreek. Een van de oprichters leidde in den beginne een Amerikaan rond die na afloop verzuchtte: “Wonderful museum, but the name is terrible! Why don’t you call it Black Tulip? Godlof gebeurde dit rond 1985 toen ze het smijten met Engelse termen maar rare fratsen vonden. Het bestuur van het museum nam dus de suggestie wél over, maar niet het Engels.
Geen Black Tulip. Sowieso geen Black Tulip, want zoals u allen weet bestaat die niet. Alle pogingen er eentje te kweken zijn mislukt en ‘the queen of night’ die er het dichtste bij in de buurt komt, is diep paars. In het museum staat wél een zwarte glazen vaas in de vorm van een tulp. Het zwart heeft de belangrijkste eigenschap van glas, te weten transparantie, de das omgedaan.
Als u transparantie wilt ervaren, kunt u het beste twee dingen doen: de politiek niet meer volgen en de expositie Precisiewerk bekijken. Botanische tekeningen waar heel geduldige tekenaars uren en uren met minutieuze verfstreekjes bolgewassen in beeld hebben gebracht. Kleur wordt zo laagje op laagje aangebracht en maakt blad en bloem als het ware doorschijnend. Zeer transparant is ook het zicht op de bol die niet zelden is doorgesneden, zodat de kijker goed zicht heeft op dat wonderlijke proces van wortel- en bloemvorming. Soms is er aan één tekening wel 300 uur gewerkt. Het kan haast niet anders of this exhibition gaat FOMO oproepen. In goed Nederlands is dat Fear Of Missing Out. En inderdaad, dit mag u niet missen. Amazing good. So… go! Spoed u naar het museum. You’ll find it south of the Amsterdam Beach Area. Search the Amsterdam Tulip Area. Follow the signs to The Black Tulip and enjoy!
Klaar Wolff

Meer berichten