'Lange' Chris. |
'Lange' Chris. | Foto: Klaar Wolff

Op ooghoogte

Column De Zwarte Tulp

Wat zien we hier? We zien allereerst een serre. Begin vorige eeuw was dat min of meer een noviteit, net als balkons. Allemaal bedoeld om ‘buiten’ bij ‘binnen’ te betrekken en bewoners van een pand mooi uitzicht te bieden op buiten. 

Je ziet ze nog wel, al zijn ze spaarzaam geworden in de streek: oude villa’s met een serre. Maar wat zien we nog meer? We zien een oude man die het worst zal zijn dat er een uitzicht is. Zijn stoel staat zó dat hij zicht heeft op de huiskamer die aan de serre grenst en hij is verdiept in een boek. Buiten staan de eerste bollen in bloei en hij heeft geen enkele neiging om een selfie te maken of er een blik op te werpen. Dat kan natuurlijk alleen worden verklaard door het feit dat dit voor hem ‘business as usual’ is. Eén van de zonen heeft het bedrijf overgenomen en wie weet ziet hij nog ergens een vergeten zieke bol. Dat geeft maar trammelant. 

Wie is deze man? Hij luistert naar de bijnaam ‘lange Chris’ en heeft nog steeds een hoofdrol als ik bezoekers rondleid in het museum. Dat gaat ongeveer zo: “Hartelijke welkom in het museum! Mijn naam is Klaar en boerderij ‘De Wolff’ hier in Lisse was eigendom van mijn voorouders. Mijn opa had een bollenbedrijf. Zondag in de kerk zag je meteen of opa er was, want hij stak een kop boven de rest uit. Hij had hele grote voeten en droeg maatschoenen. Mijn zus en ik mochten allebei plaatsnemen op zo’n schoen. Dan liep hij met ons door het bollenveld en zag ik de tulpen op ooghoogte.”

En… op ooghoogte is in het museum ook genoeg te zien. Zeker nu er die fantastische expositie is van het duo Reisinger. Monumentale doeken van goed gevulde tulpenvazen. Henriëtte maakte de composities en Roman schildert. Gedetailleerd en talentvol. Laatste kans, nog tot begin december.

Komt dat zien!

Dit is de laatste column van mijn hand op deze plek. Wie het stokje gaat overnemen? Ontdek in december wie er vanaf dan gaat schrijven over dit kleine, maar fijne museum!
Klaar Wolff

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant