Vroeger, in het Maartenshuis.
Vroeger, in het Maartenshuis. Foto: Harry Prins, SVvOH

Oh kom er eens kijken bij Vrienden van Oud Hillegom

Column Sporen van Vroeger

In onze vorige column kon u lezen over de heruitgave van het boek “Hillegom ’40-’45” van Frans Out, dat wij presenteerden tijdens onze goedbezochte Vriendenavond van 11 november. Die avond mochten al meteen een aantal exemplaren met hun nieuwe eigenaar mee naar huis en inmiddels hebben ook verschillende geïnteresseerden een bestelling geplaatst via de mail en is hen het boek toegestuurd. 

Deze heruitgave krijgt natuurlijk ook een plekje in de bibliotheek van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Daarmee is het de 344e uitgave over Hillegom waarvan wij een exemplaar in onze boekenkast hebben gezet. Waarschijnlijk wisten niet veel mensen dat er zoveel over Hillegom geschreven is.

Nu zijn dit niet allemaal officieel uitgegeven boeken en via boekwinkels of antiquariaten aan te schaffen. Zo staan er 33 bestemmingsplannen in de bibliotheek en een aantal door de Vrienden samengestelde boekjes over wandelingen die wij samenstelden. Ook het historische stickeralbum uit 2020 genaamd “Herinneringen aan Hillegom” ontbreekt niet, evenals het bijzondere boek “Beschrijving en kleine kroniek van de Gemeente Hillegom” van J.B. van Loenen uit 1916. Van jubileumboeken door voetbalclubs tot de boeken van A.M. Hulkenberg, als het over Hillegom gaat dan staat het bij de Vrienden in de bibliotheek op Kwekerij Veelzorg. 

In het Maartenshuis, het vorige onderkomen van de Vrienden, hadden Vrienden-vrijwilligers een mooie boekenkast op maat gemaakt, aan de schuine wand van de zolderverdieping die wij bewoonden. Toen wij in 2018 naar Veelzorg verhuisden wisten we zeker dat de nieuwe en grotere bieb ruim genoeg zou zijn maar inmiddels staat ook deze kast eivol want de collectie groeit gestaag aan.

Bezoekers zijn van harte welkom om de boeken tijdens een bezoek te komen lezen. Iedereen is welkom op iedere dinsdagavond van 19.30-22.00 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur. In het november-nummer van “Hangkouserieën” was vermeld dat de avond openstelling was gewijzigd, maar dat was een misverstand. De dinsdagavonden zijn nog steeds de algemene inloopavonden. Andere evenementen en openstellingen van bijvoorbeeld de Werkgroep Genealogie vindt u op de website van de stichting.

Naast het leeswerk over Hillegom bevat de bibliotheek ook nog ruim 300 uitgaven over onder meer de Bollenstreek als geheel, De Zilk, Lisse, Heemstede en Bennebroek.

Regelmatig worden de Vrienden verblijd met schenkingen van boeken, veelal als gevolg van verhuizingen of zolder-opruimwoedes. Wanneer het boek al in de bibliotheek voorkomt, komt het boek in aanmerking voor verkoop. Bezoekers van onze kraam op de Hillegomse jaarmarkt komen graag struinen bij de Vrienden om te kijken of er nog een lang-gezocht exemplaar beschikbaar is van een boek dat in de collectie ontbreekt. Voor die mensen hebben we goed nieuws want de verkoopbare boeken zijn nu jaarrond beschikbaar. Vanaf nu staat op de Vrienden-website een lijst met alle boeken in onze bibliotheek en daarbij de vermelding of de titel ook te koop is en de prijs ervan. Zo hoeft u niet meer te wachten tot augustus, maar kunt u wellicht aan Sinterklaas of de Kerstman doorgeven dat een gewenst boek beschikbaar is. De boekenlijst is te vinden op onze site. We wensen u veel leesplezier!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nl. Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant