Archivaris Piet van Schie ontvangt het Perdido-archief.
Archivaris Piet van Schie ontvangt het Perdido-archief. Foto: Harry Prins

Vrienden van Oud Hillegom op weg naar zomertijd

Column Sporen van Vroeger

Aankomend weekend gaan we de zomertijd in. En ofschoon we allemaal graag afscheid nemen van het winterseizoen en de bolbloemen wel de grond uit kunnen kijken, wordt de zomertijd vaak met wat gemopper begroet. Ongeveer 70 landen verzetten tweemaal per jaar de klok om daarmee zoveel mogelijk te profiteren van het daglicht (zomertijd heet in het Engels ‘daylight saving time’).

In de oudheid werd het dagritme flexibel aangepast aan de lengte van de dag. Zo begon de dag voor de Romeinen bij zonsopgang en eindigde hij bij zonsondergang. Die dag werd verdeeld in twaalf uren, en dus waren de uren in de winter korter dan in de zomer. Toen de lengte van een uur in de middeleeuwen werd vastgelegd op zestig minuten, ontstond echter een verschil in zonuren tussen de zomer en de winter.

De oliecrisis van 1973 was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren en over een periode van 12 jaar voerden landen de zomertijd in. Nederland deed vanaf 1977 mee. Marokko voerde de zomertijd in 2008 in, maar had wel een uitdaging met de vastentijd, want de zomertijd werd tijdens de ramadan onderbroken, waardoor de klok in Marokko tot viermaal per jaar werd verzet. In 2018 heeft de Marokkaanse regering besloten vanaf dat moment het hele jaar de zomertijd aan te houden.

Sinds 2018 beraadt de Europese Unie zich over de afschaffing van de tijdswissel. Bij een bevraging van de EU bleek dat 80% van de respondenten voor afschaffing was. In het scenario koos een meerderheid voor het aannemen van permanente zomertijd. Voordat het seizoensgebonden verzetten van de klok wordt afgeschaft of veranderd, en bij afschaffing wordt gekozen voor winter- of zomertijd, zal er in de diverse Europese landen nog veel discussie gevoerd worden.

De Vriendenavond van 10 maart was de laatste winterse activiteit van Stichting Vrienden van Oud Hillegom en vanwege de sneeuwval van die middag was de opkomst helaas erg laag. Daardoor zagen slechts zo’n 50 mensen dat de Watertoren de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom 2023 is toegekend. De blijdschap van Steffanie Wijnhout, een van de beheerders van Watertoren Bollenstreek, was er niet minder om. De watertoren was voor het eerst genomineerd in de categorie ‘markante panden’ die dit jaar werden beoordeeld en ging er direct met de oorkonde vandoor. Dit werd overigens door veel vrijwilligers al voorspeld. 

Ook de presentatie van Jan de Buck van Jazzclub Perdido die voorafging aan het overdragen van het archief aan de Vrienden viel in de smaak bij de aanwezigen, evenals de lezing van imker Meinhard van de Reep van imkerij Weerlanerpolder, met veel interactie met het publiek.

De zomeravondactiviteiten van de Vrienden zijn inmiddels welbekend. Dit jaar starten we al met wandelingen in het voorjaar! Op zondag 16 april gaan we om 13.30 uur vanaf Veelzorg op pad met de wandeling ‘Veelzorg en de bloembollenteelt’ en op zaterdag 29 april wandelen we tweemaal vanuit de Maartenskerk de Bevrijdingswandeling, die in samenwerking met het Oranjecomité Hillegom is georganiseerd. Ook kan de tentoonstelling ‘Hillegom bevrijd’ bezocht worden op Kwekerij Veelzorg, die van 11 tot en met 29 april op verschillende tijden geopend is. Specifieke details staan op de Vrienden-website.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant