Buitenplaats Elsbroek.
Buitenplaats Elsbroek. Foto: uitsnede SVvOH.

Cadeautjes van de Vrienden van Oud Hillegom (1)

Column Sporen van Vroeger

Aanstaande zaterdag arriveert Sint-Nicolaas in het land en natuurlijk doet hij ook Hillegom aan. De festiviteiten rondom het verblijf van Sint en zijn Pieten worden in Hillegom georganiseerd door Stichting Sint in het kader van Cultureel Najaar Hillegom. Het is tevens de afsluiting van Cultureel Najaar Hillegom dat vele evenementen kende die voornamelijk tot stand kwamen dankzij de inspanningen van vele vrijwillige handen. 

Sinterklaas staat in ons land synoniem voor het geven van cadeautjes. Stichting Vrienden van Oud Hillegom doet hier graag aan mee en de vrijwilligersorganisatie heeft een aantal cadeautjes in petto waarover wij graag in een serie van drie columns over berichten.

Vrijdag 10 november vond de Najaars Vriendenavond plaats in de Kulturele Raad. Ruim 50 bezoekers werden hierbij vergast op een presentatie van Marleen Beelen, zij legde uit hoe zij een ongelukkig gevallen Delfts blauw bord uit de schatkamer van de Vrienden heeft gerestaureerd tijdens haar studie als restaurateur in glas en keramiek. De Hillegomse Marleen is inmiddels gediplomeerd glas- en keramiekrestaurator en heeft een bedrijf opgezet waarin zij opdrachten tot restauratie aanneemt via haar website www.marleenbeelen.nl. Er was veel interactie met de aanwezigen en Marleen beantwoordde allerlei vragen vanuit het publiek.

Na de pauze nam Vrienden-vrijwilliger Dini Arendse ons mee naar de digitale schatkamer van de Vrienden, de beeldbank die via de Vrienden-website te bezoeken is. Die staat vol met allerlei digitale cadeautjes voor de bezoeker, want inmiddels zijn bijna 1.200 aanwezige objecten in de beeldbank ondergebracht, professioneel gefotografeerd door Harry Prins in de objecten-fotostudio op Kwekerij Veelzorg. Alle bekende informatie is ook in de beeldbank ingevoerd en iedereen kan er gratis van meegenieten. Het oudste geverifieerde object dat zich in de schatkamer bevindt is een haardsteen die bijna 500 jaar geleden was ingemetseld in buitenplaats Elsbroek, op de plaats waar nu de woonwijk is. Elsbroek werd in 1641 door de moeder van Jan Six I, Anna Wijmer gekocht. In 1840 heeft toenmalige eigenaar John Waterloo Wilson landgoed en buitenplaats door landmeter J.W. Van Campen laten opmeten en in 1953 een landkaart laten maken. Deze kaart is door een schenking in het bezit gekomen van de Vrienden. De Vrienden hebben in 2022 de kaart laten restaureren, die hangt op een prominente plaats in de Holkamer op Kwekerij Veelzorg en is ook opgenomen in de beeldbank. 

Bij deze column is een foto geplaatst van een deel van een lithografie van Petrus Josephus Lutgers uit 1847 van Elsbroek. Bij de digitale versie van deze column op de Vrienden-website is de gehele lithografie afgebeeld.

Een ander digitaal cadeautje is het Zoekplaatje. In ons donateurstijdschrift Hangkouserieën plaatsen wij iedere aflevering een zoekplaatje maar op papier is niet altijd ruimte om alle informatie te plaatsen – digitaal kan dat wel en daarom bieden wij op de website (via menu Beeldbank) het zoekplaatje ook digitaal aan. De afbeelding kan dan ook worden vergroot en de lezer kan rechtstreeks aanvullingen aanbieden aan de redactie. Volgende deelprojecten van de beeldbank zijn de inventarisatie van alle boeken uit de Vrienden-biliotheek en het omvangrijke foto-archief. De Vrienden wensen iedereen veel kijk- en leesplezier toe met deze cadeautjes!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl.
Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom / E-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant