Het beatgroep-boek.
Het beatgroep-boek. Foto: uitsnede SVvOH.

Cadeautjes van de Vrienden van Oud Hillegom (2)

Column Sporen van Vroeger

Sinterklaas is in het land. De goedheiligman heeft weer en wind getrotseerd om ook in Hillegom voet aan land te kunnen zetten. Herfstweer is natuurlijk ook wel te verwachten bij een intocht in november. De eerste landelijke intocht van Sint-Nicolaas was op 22 november 1952 en in 1994 werd de intocht vervroegd naar de eerste zaterdag na Sint-Maarten, dus tussen 12 en 18 november. De warmste intocht was in 1995 met 15,4 graden Celsius in De Bilt. Sinds 2000 heeft het op dertien dagen tijdens de intocht geregend. Bij slechts zes intochten was het koud doordat de maximumtemperatuur ruim onder 10 graden uitkwam of er veel wind stond waarbij in 2016 en 2017 echt guur weer langs de route werd gemeld.

Sinterklaas staat in ons land synoniem voor het geven van cadeautjes. Stichting Vrienden van Oud Hillegom doet hier graag aan mee. In deze tweede aflevering in een serie van drie delen wij graag een cadeautje uit in de vorm van een online historisch boekje.

Oud-Hillegommer Martin van der Valk (1947) heeft in 1997 een boekje voor zichzelf en vrienden gemaakt over zijn beatgroep die startte met de naam Rocking Stars. Na Engeland raakte ook de jeugd in de Bollenstreek in de ban van rock-’n’-rollmuziek, ontstaan uit de blues en gospelmuziek die zich kenmerkte door sterk ritmische accenten. Op klassenfuiven en bollenschuurfeesten werd uitbundig gedanst op het opzwepende ritme van de muziek. De maatschappelijke reactie kon natuurlijk niet uitblijven. Omdat de rock-’n’-rollmuziek in veler ogen stond voor ordeloosheid en bandeloosheid voelden gezagsdragers zich geroepen om de jeugd hiervan te vrijwaren en het tij te keren, maar dat bleek ondoenlijk zoals de geschiedenis uitwijst. 

Ook in Hillegom liepen jongens met vetkuiven en puntschoenen. De meisjes droegen wijde petticoats onder de rokken en soms suikerspinachtige kapsels. Bij de firma Veelenturf in de Hoofdstraat kon men in een met gaatjesboard geluiddicht betimmerde cabine, met een pick-up-grammofoon de nieuwste liedjes beluisteren, onder meer voortgebracht door de elektrische gitaar. Dit instrument zorgde voor een toenemende belangstelling bij de instrumentenhandel en de muziekscholen. Een aantal jongeren wilde meer dan alleen maar naar die muziek luisteren: ze wilden er zelf mee aan de slag!

Naar aanleiding van de sloop van het Nutsgebouw en artikelen daarover van de Vrienden van Oud Hillegom in donateurstijdschrift Hangkouserieën groeide in 2021 de aandacht voor de Hillegomse popmuziek van vroeger. Martin van der Valk bedacht dat het leuk zou zijn als meer mensen dat boekje over zijn muziekgroep zouden kunnen lezen en benaderde de Vrienden in 2022 met het voorstel om via de Vrienden-website het boek online beschikbaar te stellen. De Vrienden waren positief over het voorstel en gingen met het boek aan de slag. En zoals dat soms gaat in vrijwilligersorganisaties waren er een aantal uitdagingen te overwinnen die te maken hebben met beschikbare uren van vrijwilligers. Daardoor heeft het veel langer dan gepland geduurd voordat we uiteindelijk het boek beschikbaar kunnen maken. Maar nu is het dan eindelijk zover en kunnen we in deze Sinterklaastijd met iedereen het boek delen. U vindt het boek op de Vrienden-website. De Vrienden wensen iedereen veel kijk- en leesplezier toe met dit cadeautje! 

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl.
Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant