Anouk behandelt serieuze zaken in haar show, maar daar doorheen komen grappen.
Anouk behandelt serieuze zaken in haar show, maar daar doorheen komen grappen. "Want het leven is gewoon niet leuk, zonder een lacht." Foto: pr

Cabaretière Anouk Kragtwijk debuteert in 'haar Lisse'

Cultuur

CABARET • Anouk Kragtwijk brengt totaaltheater. Verhalen over maatschappelijke onderwerpen combineert zij met luisterrijke liedjes. Ze zet mensen aan het denken, raakt de gevoelige snaar en is ook nog grappig. De 29-jarige Lissese debuteert maandag 25 september in haar eigen dorp. De cabaretshow 'Madam Tofu' is dan te zien in Theater Floralis.

Door Jankees Faas

De studente aan de Koningstheateracademie in Den Bosch won onlangs tijdens het Utrechts Cabaretfestival in het Schiller Theater de Persoonlijkheidsprijs. "In het juryrapport stond dat je kon hangen in mijn stem. Dat het heel fijn was om naar mij te luisteren. Dat ik heel bevlogen overkom en intelligente grappen maak."

Interactie met publiek
De carriéreplanning van Anouk verloopt stap voor stap. Op de basisschool (St. Josephschool) deed zij mee aan musicals en zat zij ook op het kerkkoor van de St. Agathakerk (Kikosta). Zangleraar Fabian Haggenburg schoolde de stem van Anouk in de periode van haar twaalfde tot haar zeventiende. Vijf jaar geleden deed zij in Amsterdam een cursus songwriting. Begin 2014 won Anouk met twee andere meiden de zangwedstrijd De Stem van de Bollenstreek in Noordwijk. De Koningstheateracademie is gespecialiseerd in cabaret. "Hier gaat het ook om het doorbreken van de vierde wand. Het publiek is onderdeel van je show. Theo Maassen is iemand die goed de interactie weet op te zoeken met de mensen in de zaal. Hij is iemand die zijn punt maakt en die je gelijktijdig aan het lachen brengt."

Thuisbasis
Anouk heeft altijd het gevoel gehad dat ze ooit op een groot podium terecht zou komen. Dat doet ze als journaliste en nu ook als cabaretière. "Ik wil verhalen vertellen en gelijktijdig emoties delen met mensen. Ik ben maatschappelijk bewogen, eigenlijk een beroepsidealist. Al mijn werk bouw ik hier om heen. Ik ben heel vatbaar voor wat er om mij heen gebeurt. Alles wat ik tot op heden heb meegemaakt is fantastisch geweest voor het verhaal, dat ik nu op een podium kan vertellen. Op dit moment wint nog de machteloosheid van de energie kwijt kunnen in mijn cabaretvoorstelling. Mijn thema is hoe gaan wij om met onze planeet? Rond dit thema vertel ik allerlei grappen. Want het leven is gewoon niet leuk, zonder een lach."
Lisse komt prominent voor in haar show. Het is ook een drager voor wat zij wil zeggen. "Lisse is mijn thuisbasis. Om een tipje van de sluier te lichten: in mijn show komt onder meer wethouder Adri de Roon voor. Toen ik heel klein was kreeg ik een keer van hem les in politiek. Dat is me altijd bijgebleven", vertelt de debuterende cabaretière.

Pianist Jasper Swank begeleidt Anouk tijdens 'Madam Tofu' op de piano. "Ik werk nu een jaar met Jasper. Hij is fantastisch. Jasper heeft een absurd goed niveau van pianospelen. Hij tilt mijn liedjes naar een hoger plan."

Uit de krant