Joop Zwetsloot, de maker van het nieuwe filmpje, krijgt van Lies Spruit een bos bloemen als dank.
Joop Zwetsloot, de maker van het nieuwe filmpje, krijgt van Lies Spruit een bos bloemen als dank.

Nieuwe film over Lisse gemaakt

Cultuur

CULTUUR • In opdracht van de gemeente Lisse is een filmpje vervaardigd over de cultuurhistorische en economische ontwikkelingen van Lisse. Een kort doch zeer onderhoudend filmpje dat wordt gepresenteerd door Joop Zwetsloot die ook de ontwikkeling ervan voor zijn rekening nam.

Door Arie in 't Veld

Het idee voor dit filmpje is volgens burgemeester Lies Spruit ontstaan tijdens de bijeenkomst van Entente Florale. "Toen vertelde Zwetsloot over de ontstaansgeschiedenis van Lisse en de streek. Wij vonden als gemeentebestuur dat dit via een filmpje vastgelegd moest worden. En daarin is het project geslaagd, want het voldoet aan onze doelstellingen." De burgemeester dankte Zwetsloot nogmaals voor zijn inzet en overhandigde hem een bos bloemen om die dank te onderstrepen.

Het filmpje is te vinden op Youtube en op de website van de gemeente en vrijelijk door eenieder te gebruiken. Bij de presentatie aan de pers merkte Zwetsloot op dit met veel plezier gedaan te hebben. Sprekend over de streek liet hij tevens blijken minder blij te zijn over de ontwikkelingen voor de mogelijke komst van een Duinpolderweg. Hij zegt zich daarover zorgen te maken. "Jaren geleden hebben veel partijen uit de streek zich ingezet om tegen te houden dat hier enorm veel huizen zouden worden gebouwd. Dat was de discussie over de Bollenstad. Wij vonden en vinden dat die er niet mag komen omdat zo'n ontwikkeling dramatische gevolgen heeft voor met name de cultuurhistorische waarde van de streek. Ik ben destijds naar Den Haag getogen en heb met de betreffende ambtenaar gesproken. Die begreep waar de schoen wrong en het plan ging van tafel. Althans even. Hij zei namelijk ook dat de Rijksoverheid voorafgaande aan die grootschalige bebouwing eerst de infrastructuur zou aanpakken. En dat is nu aan de orde. Randwegen en woningbouw zijn heel nuttig, maar niet hier. Mijn variant zou dan ook zijn geen variant."

Zwetsloot zei ook dat er veel partijen bij de besprekingen betrokken zijn geweest en dat men nu hoopt dat er toch nog andere varianten boven tafel komen, zodat de cultuurhistorische waarde van de Duin- en Bollenstreek niet onder druk komt te staan.

Uit de krant