Lissernieuws - Acht meter hoog kunstwerk voor De Waterkanten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Wethouder Adri de Roon met een verkleinde replica van de kunstboom.
Wethouder Adri de Roon met een verkleinde replica van de kunstboom. (Foto: Arie in 't Veld)
Politiek

Acht meter hoog kunstwerk voor De Waterkanten

  Cultuur

KUNST • Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een acht meter hoog kunstwerk voor de nieuwe wijk De Waterkanten, dat geplaatst zal worden op het voorterreintje tussen het Fioretti College en de sporthal.

Door Arie in 't Veld

Volgens wethouder Adri de Roon was het ook de bedoeling dat het kunstwerk deze maat krijgt, mede gezien de hoogte van de huidige gebouwen in de omgeving en de hoge appartementen (Jip en Janneke) die er nog komen. Ook de bomen zullen er over enige tijd meer hoogte en volume hebben.

Microbiologie
Het kunstwerk is ontworpen door Harmke Datema Chang en is in feite een kunstboom, genaamd 'Captivating the invisible Live'. In de takken worden doorzichtige harsvormen aangebracht die zijn ontleend aan de microbiologie. De invulling van die harsvormen wordt mede verzorgd door leerlingen van de kunstklas van het naastgelegen Fioretti College. "Al twintig jaar hebben wij onze eigen methode om tot kunstwerken te komen", legt De Roon uit.

"Met medewerking van de commissie kunstaankopen die uit drie mensen bestaat die niet uit Lisse komen, maar wel weten wat er hier speelt, en dit keer samen met enkele omwonenden en leerlingen van het Fio. Over participatie gesproken. Op onze advertentie dat we op zoek waren naar een kunstenaar/kunstenares kwamen 98 reacties. Dat aantal is in de nodige vergaderingen teruggebracht tot tien. Uiteindelijk zijn drie kunstenaars uitgenodigd hun ideeën te tonen, met de kunstboom als resultaat. Het college kan zich hier goed in vinden en ik ben er ook erg blij mee."

Bijna lege pot
De Roon zegt ook dat de pot om kunst aan te kopen in feite zo goed als leeg is." We hadden nog 90.000 euro in de pot en dit kunstwerk gaat 70.000 euro kosten, maar er is ook geld nodig voor het onderhoud van de kunst. Er komt overigens ook nog een kunstwerk in het Havenkwartier, dat volgt een ander traject. Het wordt vervaardigd door Frans en Truus van der Veld en krijgt de naam 'De Bollenreiziger'."

Wethouder De Roon kon niet zeggen wanneer het kunstwerk voor De Waterkanten geplaatst kan worden. "Eerst moeten de nodige procedures worden doorlopen, inclusief de mogelijkheid tot zienswijzen. Daarna gaat de kunstenares met medewerking van leerlingen van het Fioretti aan de slag, vermoedelijk na de zomer. Waarschijnlijk kan het eind dit jaar worden geplaatst."

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>