De bollenreiziger krijgt van Frans zijn eerste vorm.
De bollenreiziger krijgt van Frans zijn eerste vorm. Foto: Arie in 't Veld

Kunstwerk voor Havenkwartier eert 'De Bollenreiziger'

Cultuur

KUNST • Frans en Truus van der Veld zijn blij: de plannen met de gemeente zijn rond. Die plannen betreffen het kunstwerk 'Monument voor de Bollenreiziger', waar de kunstenaars nog maar net aan begonnen zijn. Uit opmerkingen in diverse vergaderingen bleek al dat men er mee bezig was.

Door Arie in 't Veld

Een bollenreiziger reisde over de hele wereld om bloembollen te verkopen, maar was ook regelmatig als inkoper te vinden in de gebouwen van Hobaho en CNB. Dat er aan wordt gedacht het kunstwerk een plek tussen de beide voormalige veilingen te geven lijkt duidelijk, maar in verband met de te volgen procedures moet de gemeente hierover nog een besluit nemen. Frans van der Veld is uitgegaan van reizigers van de oude stempel. Regenjassen, reistassen, hoeden en opschrijfboekjes alsmede een bollenmaat hoorden bij de standaard uitrusting. Het beeld wordt uitgevoerd in brons en op een granieten sokkel gezet met daarin verdiept enkele bloembolsoorten. De hoogte zonder de sokkel is 1 meter 80.

"We hebben al heel lang geleden de gemeente benaderd over dit beeld, dat overigens niet uit de kunstpot wordt betaald, maar vanuit het project Havenkwartier. Vorige week zijn we begonnen met de voorbereidingen, zoals het maken van het stalen geraamte. Dat wordt vervolgens bekleed en klaargemaakt om naar de bronsgieter te gaan. We streven naar de onthulling op 1 november. In het bloembollenvak een bekende datum, want dat was de datum waarop de bolaankopen moesten worden afgerekend."

Frans en Truus hebben elders in de regio ook al een aantal kunstwerken kunnen plaatsen met een link naar het bloembollenvak en zijn erg blij dat dit beeld in het centrum van Lisse een plaats zal krijgen. "Zeg maar een dominante plek en dat is terecht, want de bollenreizigers waren en zijn nog overal in de wereld te vinden voor het aanprijzen en verkopen van bollen. Zij hebben daarmee een belangrijke basis gelegd voor de huidige export die is opgelopen tot ongeveer anderhalf miljard euro." Terecht een hulde dus aan deze mensen die veel ontberingen doormaakten en maandenlang van huis waren om te pogen hun orderboekjes te vullen.

Uit de krant