Afbeelding
Foto: pr

Internationale tentoonstellingBotanical Art Worldwide: linking people with plantsin Museum De Zwarte Tulp

Cultuur

KUNST • Museum De Zwarte Tulp in Lisse presenteert vanaf 10 mei de tentoonstelling Botanical Art Worldwide: linking people with plants. De tentoonstelling maakt deel uit van een internationaal project, gestart door de American Society of Botanical Artists, waarbij in 25 landen tegelijkertijd afbeeldingen van inheemse planten in diverse tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Botanical Art Worldwide in Museum De Zwarte Tulp toont ruim 70 werken van 25 kunstenaars die zijn aangesloten bij de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN).

In ons verstedelijkte land is het niet eenvoudig om inheemse, wilde planten te vinden. Want wat is nu precies inheems? Volgens de officiële definitie zijn planten 'inheems' als ze 'hier altijd al waren' of als ze vóór 1492, het jaar van de ontdekking van Amerika door Columbus, zijn geïntroduceerd én ingeburgerd.

18 mei 2018 vinden er over de hele wereld evenementen plaats om dit speciale project te vieren, het resultaat te tonen en mensen bewust te maken van de schoonheid van de 'eigen' flora en de zeldzaamheid van sommige bedreigde soorten. Tijdens de tentoonstelling wordt een film getoond waarin werk uit alle deelnemende landen te zien is.

Gedurende de tentoonstellingsperiode (in dit geval t/m 2 september 2018) worden wekelijks activiteiten, lezingen of workshops georganiseerd. Kijk voor het actuele aanbod op onze website: www.museumdezwartetulp.nl of volg De Zwarte Tulp op Facebook en Instagram.

Hendrik J. Slijper
Naast de tekeningen van de leden van de VBKN laat het museum voor het eerst een selectie zien van 95 tekeningen van Hendrik J. Slijper (1922-2007). Slijper kreeg als jong kunstenaar direct na de Tweede Wereldoorlog van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek in Lisse opdracht om waterverftekeningen te maken van ziektebeelden van virusziekten in bolgewassen. Dit resulteerde in wonderschone tekeningen die niet alleen technisch perfect zijn maar ook van hoge artistieke kwaliteit, een feest voor het oog.

Nederlandse Flora
Het Prentenkabinet staat deze periode ook in het teken van Nederlandse Flora met prenten uit de Collectie Nieuwenhuis van bol- en knolgewassen uit boeken over Nederlandse planten uit vier eeuwen: Hortus Floridus (1614), Flora Batava (1800-1934), Heinrich Witte, Flora (1868) en Jan Ritzema Bos, Atlas van Nederlandse planten (1899).

Met deze verscheidenheid aan bloemportretten wil Museum De Zwarte Tulp bezoekers deze zomer verrassen door de schoonheid van bloemen en planten te laten zien, zoals die door de eeuwen heen is vastgelegd.

Waterverftekening van Hendrik J. Slijper.
Prent uit de Collectie Nieuwenhuis.

Uit de krant