Troubadour d'amour Ed Citroen speelde bij de familie Spies. Hij is daar volgend jaar weer welkom, als hij dat wil.
Troubadour d'amour Ed Citroen speelde bij de familie Spies. Hij is daar volgend jaar weer welkom, als hij dat wil. Foto: Esther Akerboom

Gluren bij de Buren opnieuw een groot succes: dringen in de huiskamer

Cultuur

FESTIVAL • Het was één groot feest, de vierde editie van huiskamerfestival Gluren bij de Buren, dat inmiddels een traditie aan het worden is in Lisse. Het bracht zaterdag in de Poelpolder en zondag in de rest van het dorp én in Lisserbroek heel wat mensen op de been, op weg naar één van de 62 optredens die in huiskamers en openbare ruimtes en bejaardencentra plaatsvonden.

Door Esther Akerboom

"Volgend jaar doen we weer mee", roept Hanneke Spies enthousiast. Zij had haar gezellige woonkamer aan de Voerman zondagmiddag ter beschikking gesteld voor optredens van Troubadour d'Amour Ed Citroen. En dat heeft ze geweten, want tijdens het tweede optreden van Citroen had ze wel dertig man binnen. "Ik vond het geweldig. De sfeer, de nieuwe mensen die je ontmoet, en natuurlijk het optreden. Volgend jaar mag Ed hier weer komen." En met de lekkere soep die Hanneke hem had voorgeschoteld in het vooruitzicht, had hij er best oren naar.
Er was een keur aan voorstellingen te bezoeken, al had muziek wel de overhand. Pop-, blues en jazzbands, chansonniers, koren, duo's, trio's en singer-songwriters brachten hun muzikale kunsten ten gehore. Daarnaast waren er exposities te bewonderen, en kon er live meegekeken worden bij het schilderen van een portret door onze plaatselijke kunstenares Anna van den Berg.

Oude School
In Zorgcentrum Berkhout speelde de Bollenband, bestaande uit 35 mensen met een verstandelijke beperking, vrolijke liedjes. Bij de familie Van der Meer aan de Vuursteeglaan liet het duo 'Hoed en de Rand' mensen een traantje wegpinken met hun gezongen gedichten. Ook in de Oude School was het een drukte van belang. Heel veel mensen wilden die nu wel eens van binnen zien en het optreden van de band van de nieuwe eigenaren, de One-liners, was daar een goede reden voor. "Het is zo moeilijk om te kiezen waar je heen zult gaan", verzuchte een bezoekster. "Je kunt maar drie optredens op zo'n middag kiezen en ik zou er veel meer willen zien. Misschien kunnen ze volgende keer 's morgens al beginnen."

'Het gaat steeds meer leven'
Secretaris Gerard Boon kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op het festival. "Het was echt geweldig. Er waren veel meer bezoekers dan vorig jaar. Bij sommige adressen zat het vaak zo vol dat er niemand meer bij kon. Tijdens de slotbijeenkomsten hoorden we ook allemaal reacties als 'volgend jaar weer!'. Je kunt merken dat het steeds meer gaat leven." Ook Boon had zijn huiskamer opengesteld; zijn vrouw en haar zus traden op met Nederlandstalige chansons. "Het was een gekkenhuis, bij de tweede ronde was er wel 70 man publiek. We hebben de tuindeuren maar opengezet zodat mensen die buiten moesten blijven ook nog mee konden genieten", vertelt hij enthousiast
Ondanks het succes blijft er wel wat te wensen. "Wat we volgend jaar nog graag zouden willen, zijn meer optredens voor kinderen, iets van theater of zo. Uiteindelijk is dat de toekomstige generatie die het moet overnemen", aldus Boon.

Uit de krant