De onthulling van de Bollenreiziger op de hoek Ruishornlaan-Haven. |
De onthulling van de Bollenreiziger op de hoek Ruishornlaan-Haven. | Foto: A. in 't Veld

Goede plek voor Bollenreiziger: hommage aan de wereldreiziger van weleer

Cultuur

KUNST • Sinds donderdag staat op de vernieuwde Haven een bollenreiziger. Niet van vlees en bloed, maar een kunstwerk van Frans en Truus van der Veld die erin zijn geslaagd een prachtig kunstwerk te realiseren.

Door Arie in 't Veld

Donderdag werd het beeld door burgemeester Lies Spruit onthuld, na wat geworstel met een berg ballonnen. De burgemeester zei dat het 1.85 meter hoge beeld een perfecte plaats heeft gekregen tussen de vroegere veilingbedrijven CNB aan de ene kant en Hobaho aan de andere kant van de Haven. Het beeld biedt een kijkje terug in de tijd. Nog altijd zijn er bollenreizigers over de hele wereld aan het werk om hun bollen te verkopen, maar dit beeld geeft specifiek de sfeer weer van de reiziger die beide veilingen bezocht om bollen te keuren en te veilen. Inkopen dus om vervolgens op reis te gaan.

Van vervlogen tijden is bekend dat de reizigers per boot naar onder andere Amerika trokken. Met als bagage vaak niet meer dan een paar verschoninkjes en het o zo belangrijke orderboek en woordenboekjes, want de meeste reizigers spraken nog geen woord over de grens. De reis ging niet per luxe cruiseschip, maar veelal op een vrachtschip; dat was een stuk goedkoper. Op de boot was het veelal 'ouwe jongens krentenbrood' maar eenmaal de vaste Amerikaanse grond onder de voeten was van een vriendschap geen sprake meer en huurde men een auto om zo snel mogelijk de potentiële afnemers te bezoeken. Ook is in het bollenvak het verhaal bekend van de reiziger die naar het Oostblok ging en verzeild raakte in een burgeroorlog. Naar huis gaan was niet meteen mogelijk, dus toen dat eindelijk wel kon, werd snel de thuisreis aanvaard. En dan zoals het een goed bollenreiziger betaamt met toch nog de nodige orders in het boek. Die reiziger staat nu voorgoed op de kruising Ruishornlaan/Haven als een hommage aan al die bollenreizigers die niet zelden zich ook ontwikkelden tot ontdekkingsreiziger. Ze kwamen immers eerder dan enig ander in gebieden waar nog nooit een westerling was geweest. Terecht dat Frans en Truus van der Veld dit prachtige beeld vervaardigden. Met bovendien tot 4 januari volgend jaar een expositie in het gemeentehuis over de vele facetten van het bollenvak.

Uit de krant