Caroline Roodenburg, Else Valk, Werner van den Belt en Joop Zwetsloot bij de opening.
Caroline Roodenburg, Else Valk, Werner van den Belt en Joop Zwetsloot bij de opening. Foto: Esther Akerboom

De bloemstillevens van Valk: 'Mooier dan deze expositie is eigenlijk niet mogelijk'

Cultuur

TENTOONSTELLING • In Museum de Zwarte Tulp werd afgelopen donderdag de tentoonstelling 'De Tulpen van Hendrik Valk' geopend. Deze kunstenaar uit de streek, geboren in Zoeterwoude en opgegroeid in Leiden, leefde van 1897 tot1986 en hij maakte onder andere bloemstillevens op een geheel eigen manier, namelijk heel sober en met uitsluitend rechte lijntjes.

Door Esther Akerboom

Onder toeziend oog van Else Valk, dochter van de kunstenaar, heette directeur Werner van den Belt de gasten welkom. Zij werden ontvangen in de Comparitie, een van de directeurskamers van de steenfabriek tussen Hillegom en Lisse, die in zijn geheel werden herbouwd in het museum. Een prachtige achtergrond voor het bijzondere werk van deze kunstenaar, waarover Van den Belt opmerkte: "De tentoonstellingen kunnen altijd mooier, maar mooier dan deze van Hendrik Valk is eigenlijk niet mogelijk."
Hij bedankte in het bijzonder Joop Zwetsloot, medeoprichter van het museum, die via zijn stichting De Witte Zwaan de tekening "Krokussen en sneeuwklokjes" van Valk in de collectie van het museum bracht en daarmee feitelijk de aanleiding gaf tot het houden van deze tentoonstelling die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Anders dan anderen
Caroline Roodenburg, directeur van de Stichting Hendrik Valk, vertelde dat Valk veel bloemstillevens maakte. "Hij maakte ze wel anders dan anderen, niemand deed het op deze manier. Valk zuiverde het beeld uit, isoleerde het uit de omgeving. De onbelangrijke details liet hij weg en de belangrijke werden juist extra aangezet. Zo ontstond er een prachtig helder beeld op een witte achtergrond."

In het museum zijn niet alleen bloemstillevens van Valk te bewonderen, maar ook de voorstudies ervan. Deze werden voornamelijk ter beschikking gesteld door dochter Else Valk, die samen met Joop Zwetsloot het boekje behorende bij de tentoonstelling kreeg overhandigd. "Ik ben bij alle exposities van mijn vader aanwezig. Dit is eigenlijk een kleine expositie, maar toch groot als je het verhaal erbij kent. Ik vind het heel bijzonder."

Het werk van Hendrik Valk is te bezichtigen t/m 14 april.

Uit de krant