Lissese Helen Workala blij met haar eerste boek 'Nou even niets...' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Helen Workala en uitgever Kees Scholten bij de presentatie van haar boek bij Plan 4.
Helen Workala en uitgever Kees Scholten bij de presentatie van haar boek bij Plan 4. (Foto: Esther Akerboom)

Lissese Helen Workala blij met haar eerste boek 'Nou even niets...'

  Cultuur

SCHRIJVEN • 'Nou even niets...', luidt de titel van het eerste boek van de Lissese Helen Workala, dat zij afgelopen zondagmiddag onder veel belangstelling presenteerde bij Plan 4 in de Oude School. De ondertitel 'Korte verhalen die de tijd stilzetten' slaat op het thema dat door het gehele boek te vinden is: alledaagse observaties en belevenissen waar veel mensen zich in zullen herkennen of die mensen opeens doen beseffen hoe belangrijk het is om ook bij de kleine dingen stil te staan.

Door Esther Akerboom

De 58-jarige Workala is afkomstig van Molukse ouders, werd geboren in Den Helder en woont al sinds haar zesde jaar met veel plezier in Lisse. Het schrijven zat haar al jong in het bloed. "Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik een dagboek cadeau. Ik ben dat gaan bijhouden en heb dat volgehouden tot mijn dertigste. Toen leerde ik mijn man Richard kennen en kon ik alles aan hem toevertrouwen", lacht zij. Een periode met opgroeiende kinderen volgde en het schrijven schoof naar de achtergrond. Tot een nichtje naar het buitenland ging. "Om haar te kunnen volgen, maakte ik een Facebookaccount aan. Van lieverlee begon ik meer verhaaltjes te posten over wat ik dagelijks meemaakte en mijn waarnemingen van de natuur. Ik kreeg daar veel complimentjes over en af en toe zei iemand dat ik ze wel zou kunnen bundelen in een boek." Zover kwam het pas toen Workala bij een boekpresentatie van een vriendin in gesprek kwam met de uitgever, die iets van haar las en vroeg of ze het wilde uitgeven.

Met behulp van haar man werden alle verhalen gecategoriseerd en zo ontstond langzamerhand het boek. Workala had geen bepaalde doelgroep voor ogen. "Het is voor iedereen die de behoefte heeft om even afstand te nemen van de waan van de dag. Het zijn observaties van een vrouw met wisselende petten op; moeder, vrouw, vriendin, zus, buurvrouw, die de stilte van een moment zichzelf vindt. Maar ook mannen lezen het graag en voor jongeren is het echt een tip voor Moederdag", aldus Workala. "Ik hoop dat ik met dit boek iets moois mag bijdragen aan de wereld." Het scala aan onderwerpen is breed: een dagje strand, verkiezingen, wachten bij de tandarts of een fietstochtje rond Lisse.

Tijdens de boekpresentatie vertelde uitgever Kees Scholten hoe bijzonder hij het boek vindt. "Je wordt erin meegezogen, je blijft erin hangen. En het was de eerste keer dat wij als uitgeverij een schrijver gevraagd hebben om bij ons een boek uit te geven. En nu is het er, precies een jaar nadat ik Helen ontmoette." Het boek is te bestellen via www.manukokoi.nl/nouevenniets/.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>