Museum De Zwarte Tulp toont Hollandse Verleidingen | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Werner van den Belt en Laura van Breen bij de opening van de expositie.
Werner van den Belt en Laura van Breen bij de opening van de expositie. (Foto: Esther Akerboom)

Museum De Zwarte Tulp toont Hollandse Verleidingen

  Cultuur

Museum De Zwarte Tulp heeft weer een bijzondere collectie kunstwerken tentoongesteld. De benedenverdieping wordt in beslag genomen door bijna 80 kunstwerken en objecten, alle gerelateerd aan de Nederlandse bollencultuur. Afgelopen zaterdag werd 'Hollandse Verleidingen' onder grote belangstelling geopend.

Door Esther Akerboom

De gasten wachtte een geweldige expositie van stukken die veelal voor het eerst te zien waren voor publiek, waaronder veel uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Museumdirecteur Werner van den Belt roemde allereerst de 80 vrijwilligers van De Zwarte Tulp, zonder wie dit alles niet zo snel en mooi zou zijn opgebouwd. "We hebben veel kunstwerken uitgeleend en het ziet er fantastisch uit", vond ook Laura van Breen, hoofd kunstcollecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij vertelde het verhaal achter een van de kunstwerken dat na vele omzwervingen in hun collectie, en nu dus in De Zwarte Tulp, terechtkwam. "Wij willen graag dat de kunst zichtbaar is en haar verhaal aan het publiek vertelt. Wij hebben 61 kunstwerken aan dit museum uitgeleend. Nergens in Nederland en op de wereld wordt het verhaal van de tulp zó uitgebreid verteld als hier."

Voor de verhalen is Van den Belt op zoek gegaan in het archief van de Rijksdienst. "Verhalen zijn de kern van het museum. In het kader van verhalen vertellen hebben we in plaats van een catalogus een kinderboek laten maken naar aanleiding van de tentoonstelling."

Hollandse Verleidingen is te bekijken tot 15 maart 2020.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>