Logo lissernieuws.nl
Met een interactief schoolprogramma leidt LAM kinderen op tot museumrondleiders.
Met een interactief schoolprogramma leidt LAM kinderen op tot museumrondleiders. (Foto: Bibi Veth)

LAM leidt schoolkinderen op tot museumexperts

  Cultuur

Met een vernieuwend en interactief schoolprogramma in het LAM-museum worden kinderen opgeleid tot zelfstandige museumrondleiders. Na een bezoek met de klas krijgen ze een golden ticket waarmee ze altijd gratis het museum mogen bezoeken om familie of vrienden te begeleiden in hun ontdekkingstocht door het museum.

Met speelse en interactieve opdrachten krijgen kinderen in het gloednieuwe museum op Landgoed Keukenhof in Lisse de handvatten om kunst te bekijken en hun eigen creativiteit aan te zetten. Museumdirecteur Sietske van Zanten: "We geven ze het vertrouwen en de kunde om alles uit een museumbezoek te halen. Om beelden, ook in het dagelijkse leven, te interpreteren. Vooral het vertrouwen in hun eigen ogen en kennis is belangrijk. Je hoeft geen kunsthistoricus of ingewijde te zijn om plezier te beleven aan kunst."

Gratis
Na afloop van een schoolbezoek krijgen de kinderen hun golden ticket: een keycord met daaraan een LAM-expertpasje. De pas geeft ze tijdens openingstijden altijd gratis toegang tot het museum, inclusief één gast. "Hiermee onderstrepen we onze missie om een brede doelgroep op een frisse en andere manier kennis te laten maken met kunst", zegt Van Zanten. "Het is een fors cadeau, maar een fantastisch middel om je hier thuis te laten voelen. Om je vertrouwen te geven in het kijken en verantwoordelijkheid te geven over jouw eigen bezoek. Bij ons zit je niet in de passagiersstoel, jij bent in charge. We zijn er heilig van overtuigd dat je zo meer plezier hebt en er meer beklijft."

Extra plekken
Vorige week zijn de eerste junior LAM-experts opgeleid. "Fantastisch om te zien dat we direct al een aantal kinderen met ouders aan hun hand terug hebben zien komen", zegt Sietske van Zanten. "Een bewijs dat het werkt. Al voor de komst van dit golden ticket meldden scholen zich in grote aantallen aan. We hebben nog een paar plekken vrij in mei en juni. We overwegen om een aantal extra dagen in te plannen voor scholen. We gunnen alle kinderen een andere blik op kunst en de wereld."

VIP
De opleiding tot junior LAM-expert (inclusief golden ticket) is geschikt voor groep 4 t/m 8 van de basisschool. Van Zanten: "Doordat we het hele museum voor de klas reserveren en vijf bevlogen collega's inzetten, kunnen we de leerlingen in zo'n twee uur tijd een stevige basis geven." Het VIP-schoolprogramma is, dankzij steun van de VandenBroek Foundation, de stichting achter het museum, dit schooljaar geheel kosteloos.

LAM
Het LAM is een particulier gefinancierd kunstmuseum op het historische Landgoed Keukenhof. De kunstwerken zijn divers, maar hebben allemaal iets te maken met voedsel en consumptie: van een gigantische en indrukwekkende installatie van een jaar lang eten en drinken in porselein, een levensechte, maar bevreemdende moeder met baby en boodschappen, reuzenbonbons om van te watertanden, tot videokunst van een professioneel hotdogeter in training. Het moderne museumgebouw werd al voor diverse architectuurprijzen genomineerd.

Meer berichten