De Zwarte Tulp wil ambities waarmaken | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Van den Belt met het schilderij van German Grobe, die vooral bekend is om zijn strandgezichten.
Van den Belt met het schilderij van German Grobe, die vooral bekend is om zijn strandgezichten. (Foto: Arie in 't Veld)

De Zwarte Tulp wil ambities waarmaken

  Cultuur

Museum De Zwarte Tulp heeft twee belangrijke ambities: een hoogwaardig bollengerelateerd museum zijn en meer publiek trekken. "Hierin zijn de aankoop en verhuizing van het museum naar Heereweg 331 en het plaatsen daarin van Panorama Tulip Land belangrijk, maar het is nog te vroeg om daarover iets naar buiten te brengen. We hopen dit jaar de knoop door te kunnen hakken", vertelde secretaris Adri de Roon tijdens een bijeenkomst in het museum.

Door Arie in 't Veld

Directeur en conservator Werner van den Belt zei bij die gelegenheid dat de museale benadering van museum De Zwarte Tulp berust op twee pijlers: een cultuurhistorisch én een kunstgerelateerd verhaal. "In het museum brengen wij de geschiedenis van de bloembollencultuur in Nederland en de plek van de bloembol in de beeldende kunst. Ons doel is om een nationaal en internationaal publiek te boeien, te verbazen en te inspireren. Voor de komende jaren hebben we diverse activiteiten op de agenda staan, zoals de expositie over de bevrijding, met aandacht voor het stil verzet: een narcis in het knoopsgat. Daarnaast is er de samenwerking met Oud Lisse over het behoud van bollenschuren en landschappen. Vorig jaar hebben we ons ingespannen om de dahlia beter te belichten en dat doen we nu in samenwerking met de regio wat betreft de narcis."

Van den Belt zegt niet uit te sluiten dat in de jaren daarna ook andere bolgewassen aan de orde komen. "Dit jaar ligt er ook een lijn met Leiden Marketing omtrent Mayflower 400 jaar en de planten- en kruidenboeken van de Pilgrims, alsmede botanische tekeningen. We zetten in op mogelijke kansen om schilderijen tentoon te stellen die veel laten zien over de Bollenstreek, zoals dit - met medewerking van het Ondernemersfonds Lisse - pas verworven schilderij van de Duitser German Grobe. Ook komt er dit jaar een schilderswedstrijd met bollenvelden als het middelpunt, in het najaar de expositie over de symboliek van de tulp in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en volgend jaar een overzicht van internationale schilderijen van de Duin- en Bollenstreek. In 2025 bestaat het museum 40 jaar. Wat zou het mooi zijn dat jubileum te kunnen vieren met realisatie van onze huidige toekomstplannen", aldus de museumdirecteur.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>