Pauline Goedemans van Boekhandel Grimbergen in Lisse neemt een exemplaar van 'De dood van de Groot Khan' van Antoon van Aken in ontvangst.
Pauline Goedemans van Boekhandel Grimbergen in Lisse neemt een exemplaar van 'De dood van de Groot Khan' van Antoon van Aken in ontvangst. Foto: pr

Roman over ‘een vergeten episode in de Europese geschiedenis’

Cultuur

Ruim dertig jaar schrijft Antoon van Aken uit Voorhout romans. Aanvankelijk stopte hij de uitgeprinte versies in een doos. Vanaf 2016 begon hij delen uit die doos geschikt te maken voor publicatie. Vanwege de maand van de geschiedenis ligt een van zijn romans, ‘De dood van de Groot Khan’, nu ook bij Boekhandel Grimbergen.

Welke boeken heb je al gepubliceerd?
“Tot nu toe vier historische romans: ‘De Zesde Keizer’, over de val van Nero, ‘De ogen van Symmachus’, over de Romeinse filosoof Boëthius, ‘De dood van de Groot Khan’, over de Mongoolse invasie van Europa in de dertiende eeuw en ‘Lady Jane, de wens van de koning’, over de kortst regerende koningin in de geschiedenis. Daarnaast een psychologische thriller, ‘Punto Papagayo’, over de verdwijning van een stagiaire op het Canarische eiland Lanzarote.”

Waar gaat ‘De dood van de Groot Khan’ over?
“Over een vergeten, maar zeer bedreigende periode in de Europese geschiedenis. In de winter van 1240-1241 dook vanuit de Russische steppen een allesverwoestend Tartaars leger op aan de grenzen van West-Europa. De door talloze conflicten verdeelde christelijke wereld was totaal niet voorbereid op de invasie. We maken kennis met keizer Frederik II Hohenstaufen, een van de meest opmerkelijke figuren uit de dertiende eeuw, de bejaarde paus Gregorius IX, de Hongaarse koning Béla IV en de geniale Mongoolse veldheer Batoe Khan. De christelijke legers kregen te maken met een ongrijpbare tegenstander die hen keer op keer verrast. Niets of niemand leek de geharde en extreem gewelddadige stepperuiters te kunnen stoppen toen ze optrokken naar de Donau en de Weichsel.”

Heb je een centraal thema?
Het belangrijkste thema in mijn boeken is een onverklaarbare historische gebeurtenis. Bij ‘De dood van de Groot Khan’ is dat de afloop van de invasie. Tot op de dag van vandaag hebben historici daar geen verklaring voor. Dat intrigeert mij. Ik probeer dan binnen de historische context een antwoord te vinden. Ik streef ernaar om in mijn romans alle historische feiten die bekend zijn zo nauwkeurig mogelijk te verwerken. Aan het schrijven van ‘De dood van de Groot Khan’ ging ruim drie jaar intensieve research vooraf.”

Wat is volgens jou een goed boek?
“Een goed boek moet voor mij aan twee voorwaarden voldoen: spannend zijn en goed geschreven. Ik hanteer het wisselend perspectief en ik schrijf in korte paragrafen. Meestal eindigt een paragraaf met een cliffhanger, zodat je als lezer wilt weten hoe het verder gaat.”

Uit de krant