Logo lissernieuws.nl
Foto:

JTS Flores speelt ‘Dit is geen voorstelling’

  Cultuur

Jongeren van Jeugdtheaterschool Flores spelen op zondag 25 april om 15.00 uur de nieuwe productie ‘Dit is geen voorstelling’. Bezoekers kunnen vanuit huis deelnemen aan dit interactieve online-evenement. Toegang is gratis, het is wel noodzakelijk om je plek in Zoom te reserveren via info@jtsflores.nl.

Voor het maken van ‘Dit is geen voorstelling’ haalden de spelers van de Productiegroep inspiratie uit de actualiteit. Ze zien dat de wereld een groot theaterstuk op zich is. Hoe de maatschappij de afgelopen maanden vormgegeven is, hadden we voor de coronacrisis nooit kunnen verwachten. Dat spreekt tot de verbeelding. Regisseur Iris van Lieshout: “We leven continu op een scherm. Iedereen leeft bij videobijeenkomsten in een eigen vierkantje. Het leven is theater en de mensen zijn maar acteurs. Maar wat als je leven een tragedie wordt? Wat als je je tekst vergeet en er geen souffleur in de coulissen staat? Vanuit die vragen creëerden we de scènes.”

Internet
Dit seizoen begonnen de repetities in Floralis, de leslocatie van Jeugdtheaterschool Flores. Sinds december heeft het proces zich noodgedwongen verplaatst naar het internet. De spelers onderzochten samen met het artistiek team van de jeugdtheaterschool de grenzen van dit medium op. Het resultaat is een online-spel geworden, een soort afvalrace. Een zoom-meeting, maar geen voorstelling. “We hebben bewust voor deze vorm gekozen,” aldus artistiek leider Remco Went. “De kracht van theater zit voor ons in de live-ontmoeting. Het publiek zal in deze Zoom-meeting dan ook niet passief meekijken maar echt deel uitmaken van de productie en meegenomen worden in de belevingswereld van de jongeren. De leerlingen mogen bij ons zelf meedenken over welke verhalen zij willen vertellen aan het publiek.”

Alternatieve vormen
In mei presenteren nog twee groepen van JTS Flores zich aan het publiek. Ook bij die projecten is gekozen voor alternatieve vormen. Het publiek van de Jeugdproductie (10 t/m 12 jaar) bouwt al wandelend aan een nieuw sprookje. Tijdens deze vossenjacht in het Keukenhofbosch zijn de leerlingen via video’s de gidsen. Voor de Productiegroep 12+ gaat Flores de samenwerking aan met Langeveldshof. De jongeren gaan in gesprek met ouderen over opgroeien in de Bollenstreek. Het resultaat zal leiden tot een podcast die je al wandelend door de dorpen kunt beluisteren.
Kijk voor meer informatie op www.jtsflores.nl.

Meer berichten