Werk van Klaar Wolff.
Werk van Klaar Wolff.

Expositie BIBkunstleden bij Gezondheidscentrum Oranje Nassau

Cultuur

Bij het Gezondheidscentrum Oranje Nassau is tot medio december werk te zien van Trude Hol en Klaar Wolff, beide leden van kunstenaarscollectief BIB.

Trude Hol toont tekeningen op groot formaat. Zij werkt graag in zwart-wit. omdat ze houdt van de eenvoud én van het contrast. De oplettende kijker ziet dat zij met houtskool wel zeker 50 tinten grijs weet te halen. Een hoofdrol in haar werk wordt vaak door een haas gespeeld die grappige interacties met een Roodkapje-achtig kind heeft. Een andere liefde is de natuur en met name bloemen. Zij weeft planten in haar tekeningen met veel gevoel voor sfeer. Soms liefelijk en ook wel eens onheilspellend mysterieus. Trude beheerst als geen ander de Chinese kunst van het weglaten. Via een stippenregen wordt de blik van de kijker ook altijd weer uit het beeld naar buiten geleid. Eenmaal buiten blijft het beeld - binnen in je hoofd - lang hangen. En hoe plezierig is dat!

Van een andere orde zijn de tekeningen van Klaar Wolff. De beschikbare ruimte op papier is tot de nok gevuld en biedt weinig uitweg. Dit past ook wel bij het onderwerp: de coronacrisis en de lockdown. Vol en veel. Zij maakt dankbaar gebruik van de voor de lockdown zo kenmerkende pijlen en het dominant aanwezige rood/witte grenslint. Het begon met inspiratie door Marten Toonder en leidde tot een sprookje waar dieren de hoofdrol in hebben. Eerst ontstond ‘de Coronavogel’ en allengs kwamen er meer dieren bij. Ze zijn allemaal gebaseerd op waar gebeurde acties tijdens die eerste golf. De premier in het torentje werd een uil en de virusontkenner een aap. Het heropenen van de samenleving mondt uit in het afschieten van de Coronavogel naar Mars. De bedoeling is er een ( kinder-)boekje van te maken. De tekst van hoofdstuk 1 ligt bij de expositie om te lezen en zolang de voorraad strekt mee te nemen en/of voor te lezen aan uw (klein-)kinderen. (Tips zijn zeer welkom bij klaarwolff@gmail.com).
Naast deze serie zijn er ook planttekeningen van Klaar te zien die mooi passen bij het werk van Trude; witte inkt op zwart papier. Tevens nog te bewonderen: keramisch werk van Madeleine Pletter en Marjan van der Weijden. Veel kijkplezier!

Werk van Trude Hol.

Uit de krant