Werk van Gustav Klimt, De Kus.
Werk van Gustav Klimt, De Kus. Foto: pr

Lezing over Gustav Klimt door Birgitte Mommers

Cultuur

Bij de Volksuniversiteit Lisse kun je op 25 november een lezing door Birgitte Mommers bijwonen over de schilder Gustav Klimt en de Weense secession.

Wie kent ze niet: de weelderige vrouwenfiguren van Gustav Klimt, de bekendste schilder van het fin de siècle in Wenen. In deze stad, waar Klimt bijna zijn hele carrière woonde en werkte, zijn nog tal van zijn werken te bezichtigen. Zo huist het Museum Belvedere de grootste collectie schilderijen van zijn hand. Heel bijzonder zijn ook de werken die u kunt bewonderen op hun oorspronkelijke plek, zoals de prachtige, vroege schilderingen in het Kunsthistorisches Museum, en het veelbesproken Beethovenfries in het Secessions-gebouw. Dit najaar vindt bovendien in het Van Gogh Museum een tentoonstelling plaats over Klimt.

Tijdens deze lezing geniet u van de mooiste en meest toonaangevende werken uit de rijke carrière van Gustav Klimt, en een selectie werken uit de tentoonstelling. De schilderijen van Klimt zijn uiterst decoratief: met patronen van prachtige vormen en lijnen. Vooral de werken uit zijn gouden tijdperk doen denken aan juwelen. Deze weelderige, decoratieve stijl past helemaal binnen de Art Nouveau. En Klimt was dan ook een van de medeoprichters van de Weense tak daarvan: de Wiener Secession.

Laat u tijdens deze lezing meevoeren naar het Wenen van het einde van de 19e eeuw, de wereld van Gustav Klimt. Ontdek hoe zijn karakteristieke en uiterst herkenbare stijl tot stand kwam, én hoe we die stijl moeten plaatsen tegen de achtergrond van de Weense Secession. Laat u verrassen door de details in zijn vroege schilderingen, bekijk de fonkelende schilderijen uit zijn gouden periode, zoals ‘De kus’, en luister naar de verbazingwekkende verhalen over het ‘Beethovenfries’.

In verband met de beschikbare ruimte is een limiet vastgesteld van 50 bezoekers. Om zeker te zijn van een plek adviseren wij tijdig te reserveren en verzoeken wij u een kwartier voor tijd aanwezig te zijn. Ook is het mogelijk telefonisch te reserveren of aan de balie van de Volksuniversiteit een formulier in te vullen. Tussen 10.00-12.00 uur is er een medewerker aanwezig.

Aanvang 20.00 uur, de toegangsprijs (incl. koffie) is 7 euro.

Uit de krant