Een Junior Kijkcoach vertelt bezoekers over de kunst.
Een Junior Kijkcoach vertelt bezoekers over de kunst. Foto: Corine Zijerveld

Junior Kijkcoaches stelen de show in LAM museum

Cultuur

Op Landgoed Keukenhof stonden zondag 20 november - Wereld Kinderdag - maar liefst 15 kinderen klaar in het LAM museum om daar bezoekers van alles over de kunstwerken te vertellen. 

Deze Junior Kijkcoaches kregen daarvoor achter de schermen een training. De kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud coachten de museumbezoekers in het kijken naar kunst. “We hebben kinderen laten ervaren dat hun manier van kijken en hun mening ertoe doen”, laat LAM-directeur Sietske van Zanten weten. “Een mooie bijvangst is dat onze volwassenen bezoekers weer even als kind hebben gekeken.” 

Van Zanten kijkt met veel plezier terug op de eerste Junior Kijkcoach Dag en niet alleen zij. “Een ouder vertelde ons vol trots: ‘Jeetje, zo heb ik mijn kind niet eerder gezien! Van een ietwat verlegen kind naar iemand die vreemde, volwassen mensen aan de hand neemt en aandachtig naar kunst laat kijken. En zelf op families afstapt en tipt dat ze ook eens liggend naar dit kunstwerk moeten kijken.’ Een mooie reactie.” 

Een van de Junior Kijkcoaches was verbaasd over hoe makkelijk het eigenlijk is om naar kunst te kijken: “Je moet alleen wat rust nemen en niet onzeker worden. Als je kijkt zonder haast, ontdek je vanzelf veel.” Het overbrengen van het goed kijken is misschien even spannend, maar dan vooral leuk. Een andere Junior Kijkcoach vertelde: “Eerst durfde ik niet op vreemde mensen af te stappen. Toen ik het eenmaal deed, was het alleen maar leuk. Ze luisterden allemaal!”

Een bezoeker reageerde blij verrast op de Junior Kijkcoaches: “Je denkt vaak alles wel gezien te hebben, de Junior Kijkcoaches lieten me ervaren dat er nog zoveel meer te zien was. Of dat je iets ook heel anders kunt interpreteren.”
De Junior Kijkcoach Dag wordt jaarlijks herhaald; de tweede editie is in het najaar van 2023.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant