Elisah van den Bergh wordt per 1 januari aangesteld als de nieuwe conservator van het LAM museum.
Elisah van den Bergh wordt per 1 januari aangesteld als de nieuwe conservator van het LAM museum. Foto: Wies van Beek

Nieuwe conservator voor LAM museum

Cultuur

Elisah van den Bergh (1993) gaat per 1 januari 2023 aan de slag als conservator van het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse. Van den Bergh sluit daarmee haar 5-jarige carrière bij NN af. Als hoofd Kunstcollectie was ze verantwoordelijk voor de bedrijfscollectie en onder andere de NN Art Award. LAM-directeur Sietske van Zanten: “Met Elisah van den Bergh halen we jaren van ervaring op het gebied van de kunstmarkt, behoud en beheer en presentaties in huis. Maar bovenal een bevlogen collega met oog en hart voor onze bezoekers.”

Van den Bergh kijkt in het bijzonder uit naar de interactie met het publiek: “Het LAM museum en ik delen diezelfde waarden. In geen enkel ander museum is er zoveel aandacht voor de persoonlijk kunstervaring. Als conservator wil ik bezoekers nog meer uitnodigen zélf te kijken en verhalen te scheppen. Ik wil ze het vertrouwen geven dat elke mening telt en gedeeld mag worden.”

Het LAM museum heeft een internationale kunstcollectie rondom het thema voedsel en consumptie. Kunstenaars, waaronder grote namen zoals Ron Mueck, Yinka Shonibare, Kathleen Ryan, Raquel van Haver, Tom Friedman en Folkert de Jong, geven een frisse blik op gewone dingen zoals eten, drinken en consumeren. Elisah van den Bergh verheugt zich erop om bezoekers via de kunstwerken anders te laten kijken naar hun dagelijkse leven. Voor haar zijn kunst en eten nauw verwant: “Samen naar kunst kijken verbindt, net als samen eten. Er zitten oneindig veel lessen en inspiratie in kunstwerken verstopt. Lessen die we in onze relaties, dagelijks leven of zelfs werk kunnen gebruiken. Voor mijn vrienden die zeggen: ‘ik weet niks van kunst’ gebruik ik standaard de ‘als je het maar hebt geprobeerd’-regel. Iets wat mijn ouders vroeger meer dan eens tegen mij hebben gezegd aan de keukentafel. Het is niet belangrijk of je iets van kunst weet of dat je er veel over kunt vertellen, het gaat erom wat jíj ziet of erbij voelt.”

Uit de krant