Van Rijswijk vroeg de bezoekers waar het kunstwerk van Folkert de Jong hen aan deed denken.
Van Rijswijk vroeg de bezoekers waar het kunstwerk van Folkert de Jong hen aan deed denken. Foto: Corine Zijerveld

Plastic ‘Godin van de Consumptie’ imponeert bezoekers LAM museum

Cultuur

Onder begeleiding van Eveline van Rijswijk, finalist van De Slimste Mens en columnist bij NPO Radio 1, heetten de bezoekers van het LAM museum het nieuwe kunstwerk van Folkert de Jong welkom. ‘Een kraambezoek’, noemde Van Rijswijk het.

Op deze woensdag 18 januari nodigde Van Rijswijk bezoekers van alle leeftijden en Mediastudenten van het NOVA College uit om écht te kijken. ‘Wat zie je, wat valt je op?’ ‘Heb je die kwast daar boven al zien zitten, en wat zegt haar lichaamshouding eigenlijk over hoe deze afgebeelde vrouw zich voelt?’ ‘Herken je haar ergens van?’ Met afbeeldingen van de inspiratiebron, de Venus van Botticelli, dé publiekstrekker in het Italiaanse Uffizi museum, gaf Van Rijswijk de kijkers weer een nieuwe manier om te kijken naar het kunstwerk.

Sommige bezoekers vonden de felle kleuren ‘afgrijselijk’, anderen zagen er vooral snoepgoed in, of dachten zeemeermin Ariël te herkennen. Weer anderen werden geraakt door de plasticsoep waaruit deze nieuwe Venus van Folkert de Jong herrijst. 

Folkert de Jong, die bij een aantal sessies aanwezig was, stemde de bezoekers hoopvol: ‘Mijn kunstwerk, dat Godin van de Consumptie heet, is geen wijzende vinger. We moeten nu eenmaal boodschappen doen, we moeten nu eenmaal consumeren. Dat heeft ons nu in de problemen gebracht. Maar zoals we het plastic hebben kunnen uitvinden, zo verwacht ik ook dat we met een oplossing komen.’ De kunstenaar hoopt dat zijn werk bezoekers even uit het alledaagse leven trekt: ‘Kunst kan je verheffen, losmaken van je vaste patronen en gedachtes en daarmee een frisse blik geven.’

Het kunstwerk Dea Consumptia van Folkert de Jong is nu te zien in het LAM museum. Zie lamlisse.nl

Folkert de Jong bij zijn creatie die uit plasticsoep tevoorschijn komt.

Uit de krant