Lily Nieuwenhuizen, Eveline, Thijs, Guido en Sjaak Veeken van NMCX
Lily Nieuwenhuizen, Eveline, Thijs, Guido en Sjaak Veeken van NMCX Foto: pr

Nieuwe generatie Ambassadeurs van Schoon voor Lisserbroek

Duurzaam & Groen

AFVAL • Lily Nieuwenhuizen van de werkgroep duurzaamheid van Lisserbroek Samenmeer is al een tijd geleden Ambassadeur van Schoon geworden en organiseert acties rond het thema afval. "Om ook jongeren bewust te maken van zwerfafval, hebben we vier jaar geleden Rosanne Hulsbos gevraagd ook Ambassadeur te worden. Zij was toen 11. Eigenlijk hebben we het gezegde 'Jong geleerd is oud gedaan' steeds voor ogen. De kinderen van nu kunnen we bewustmaken en informeren zodat we uiteindelijk met elkaar een schone toekomst tegemoet gaan. Met Rosanne hebben we deze nieuwe doelgroep kunnen bereiken. Nu zit ze op het vwo en willen we graag nieuwe Ambassadeurs die de kinderen op de basisscholen kunnen bereiken. Die hebben we gevonden in Eveline van de basisschool de Reiger en Thijs en Guido van basisschool de Zilvermeeuw."

We voelden de nieuwste generatie eens aan de tand over hun ambassadeurschap.

Waarom zijn jullie Ambassadeur van Schoon geworden?

Thijs en Guido: "Wij zijn eigenlijk heel erg dol op dieren en zwerfafval is gevaarlijk voor dieren. Sommige dieren denken dat bijvoorbeeld een plastic zak eten is, en op een gegeven moment worden ze ziek door al het plastic in hun maag en gaan ze dood. Zo was dat laatst in het nieuws van die walvis (griend) die dood is gegaan omdat-ie meer dan 80 plastic zakjes in zijn maag had."

Wat doe je als Ambassadeur van Schoon?

Eveline: "Wij willen onze vrienden, maar ook onze klasgenootjes, laten weten dat zwerfafval slecht is voor dieren en voor de natuur. Dit doen we door filmpjes te maken en interviews te geven over plastic soep en zwerfafval. Deze worden dan bijvoorbeeld gedeeld op social media."

Thijs: "Het lijkt ons ook heel leuk om op televisie te komen met ons verhaal over zwerfafval."

Lily: "Ook zijn wij aanwezig bij evenementen om het goede voorbeeld te geven. Zo hebben onze Rosanne en Eveline onlangs de 'Fiets zoekt Boer'-fietstocht geopend. Dit was een actie waar mensen op de fiets een route van 20 km of 30 km konden fietsen (lekker duurzaam) die ze langs lokale boeren brengt."

Een keer per jaar gaan de Ambassadeurs van Schoon tijdens de landelijke Supporter van Schoon actiedag, in samenwerking met de brandweer de Lisserbroekse sloten schoonmaken en mensen en jongeren vertellen waarom 'schoon' belangrijk is en wat de schade van zwerfafval in de natuur is." Daarnaast komen ze ook samen op 1 januari in actie met het nieuwjaarsvegen.

Lily: "Met deze enthousiaste jonge ambassadeurs hopen we nog meer mensen te inspireren om onze mooie dorp en omgeving schoon te houden!"

Uit de krant