Op het gemeentehuis van Lisse zijn al zonnepanelen aangebracht. Ook steeds meer bewoners laten dit doen.
Op het gemeentehuis van Lisse zijn al zonnepanelen aangebracht. Ook steeds meer bewoners laten dit doen. Foto: pr

Lisser krijgt korting op duurzame leges en gemeente doet weer mee aan Duurzaamheidsprijs

Duurzaam & Groen

BOUWEN • Inwoners die duurzaam willen (ver)bouwen lopen tot nu toe tegen extra hoge leges aan. De fracties van het CDA, PvdA en D66 dienden hierover vorige week donderdag tijdens de begrotingsvergadering een motie in, die in meerderheid werd aangenomen.

Door Arie in 't Veld

Frank Mélotte van het CDA bracht de motie in. "We moeten alles uit de kast halen om deze stimulans om duurzaam aan de gang te gaan te motiveren." Martijn Tibboel van de VVD zei het symboolpolitiek te vinden en wat minder juichend te zijn over het idee. "Wij geloven er helemaal niks van dat als je de leges gaat verlagen dit zal leiden tot een toename van de verduurzaamde bouw. Dat gebeurt toch al op grote schaal." Vincent Scheurwater van de SGP/CU merkte op dat er al aardig wat mogelijkheden zijn om aan kortingen te komen en voor een aantal zaken zoals dubbel glas en zonnepanelen geen leges worden betaald. Guus Mesman van de PvdA merkte op dat de motie een positieve lading heeft en de gemeente stimulerend moet zijn. Wethouder Kees van der Zwet zei dat het college positief tegenover de motie staat en actief aan de gang te gaan als de motie wordt aangenomen.

Daarnaast gaat de gemeente Lisse weer inhaken op de duurzaamheidsprijs die regionaal voor bedrijven is ingesteld. Een motie hierover werd vorige week donderdagavond in de raadsvergadering aangenomen. De motie werd gesteund door D66, CDA en SGP/CU. Guus Mesman (PvdA) zei wel positief te zijn over het voorstel, maar van de invloed van de prijs niet overtuigd te zijn. "Ik betwijfel of bedrijven in duurzaamheid gaan investeren omdat er een duurzaamheidsprijs is." Bas van Riel van D66 zei dat het de waardering en erkenning is, en niet de prijs zelf. Cees Ruigrok van Nieuw Lisse zei dat Lisse twee jaar terug op initiatief van zijn partij uit de duurzaamheidsprijs is gestapt, omdat het bedrag beter besteed kon worden aan voorlichting over duurzaamheid aan de bevolking. Afgelopen jaar is er zelfs geen prijs uitgereikt omdat er geen aanmeldingen waren. Wethouder Jeanet van der Laan merkte op dat het college wel gelooft in stimuleren van onderscheidend gedrag, maar dat de dekking van het benodigde bedrag een ander probleem is. "Het college wil zich echter wel inspannen om dit op een andere manier te financieren."

Uit de krant