Afbeelding
Foto: pr

Spoel gebruikt vet niet door wc of gootsteen

Duurzaam & Groen

MILIEU • Frituur je weleens een bitterballetje? Houd je af en toe een restje olie over van de zongedroogde tomaten? En weet je wat je daar het beste mee kunt doen? 'Wegspoelen in de wc of gootsteen', denken veel mensen. Maar het is slimmer om gebruikt vet in een plastic fles te gieten, deze goed af te sluiten en in de daarvoor bestemde (vaak gele) kliko te gooien. Want daarmee ontzie je het milieu en het riool én bespaar je uiteindelijk ook euro's.

Het lijkt zo logisch: na het frituren of bakken het vet door het toilet of de gootsteen spoelen. Maar olie en vetten kunnen grote verstoppingen veroorzaken, zowel in je eigen afvoer als in het gemeentelijk riool. En dit kan vervolgens tot problemen leiden bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties en de pompstations van de waterschappen. Het afvoeren en zuiveren van olie en vet kost de samenleving jaarlijks miljoenen euro's. Want het is een tijdrovende klus om al dat aangekoekte vet uit vastgelopen pompen en verstopte roosters te verwijderen. Voor jezelf levert een verstopte wc of afvoer ook veel overlast op. Bovendien draai jij voor dit soort ontstoppingskostenkosten thuis zelf op.

Rioolwater in sloten en rivieren
Je gebruikte olie en vet niet door het riool spoelen voorkomt ook nog eens een hoop ellende voor het milieu. Verstopte rioolbuizen of pompstations kunnen een verslechterde afvoer van rioolwater naar de afvalwaterzuivering hebben. Hierdoor bestaat het risico dat dit vieze water overloopt naar straten, sloten of rivieren. Dat leidt mogelijk weer tot vissterfte en daardoor tot grote verstoringen in het ecosysteem. Kortom: een restje vet, olie of jus wegspoelen kan flinke gevolgen voor de omgeving hebben.

Vet is het nieuwe goud, dus zamel het in
Heb je gebruikt vet, gebruikte olie of jus over? Giet dit dan in een plastic fles of verpakking, sluit hem af en lever het in bij een vet-inzamelpunt. Op de website frituurvetrecyclehet.nl vind je meer dan 2500 inzamelpunten in Nederland, dus check welke bij jou in de buurt zit. In de (vaak gele) kliko die voor dit doel bestemd is gooi je het vet gemakkelijk weg. Want er is nog een reden dat vet inzamelen veel beter is voor het milieu. Het gebruikte vet wordt namelijk gerecycled tot biobrandstof. Ook het plastic van de verpakking wordt verwerkt, tot kunststofgranulaat. Gebruikt vet is dus niet zomaar afval, maar een nuttige grondstof.

Plastic flesje met vet!
Tijd om dit onderwerp nog wat beter onder de aandacht te brengen, vond het hoogheemraadschap van Rijnland. Daarom lanceren ze de campagne 'Vet! Zonde om weg te spoelen'. Een serie korte video's en clips laten zien waarom je gebruikt vet niet moet wegspoelen, maar juist kunt inzamelen. En wat het je oplevert. Voor jou als particulier én voor bijvoorbeeld sportverenigingen die inzamelpunt zijn. De Leidse hockeyclub Roomburg – sinds kort ook inzamelpunt voor gebruikt vet – verleende haar medewerking aan de campagne. Voor elke volle vet-kliko ontvangt de vereniging een vergoeding. Handig voor de clubkas, het milieu én het riool.
Meer weten? Kijk op www.rijnland.net/gebruiktvet

Uit de krant