De sneeuwklokjes voor ze uitgebloeid waren. Nu zijn ze niet meer zo mooi, maar wel goed te planten.
De sneeuwklokjes voor ze uitgebloeid waren. Nu zijn ze niet meer zo mooi, maar wel goed te planten. Foto: pixabay

Sneeuwklokjes te koop in de heemtuim

Duurzaam & Groen

GROEN • Traditiegetrouw opent de heemtuin van Lisse haar jaarprogramma met een themamiddag over stinzenplanten, zoals het sneeuwklokje. Op zondag 7 april van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn het dan ook deze bijzondere voorjaarsbloeiers die centraal staan.

Een vogeltje op de kruk, een sleutelbloem zonder stengel en een parasiet die onder het pad doorkruipt: ze zijn allemaal te zien tijdens de eerste openstelling van dit seizoen. In de heemtuin is een bijzondere verzameling stinzenplanten bijeengebracht. Stinzenplanten ontlenen hun naam aan middeleeuwse versterkte huizen, in Friesland stinzen genoemd. In de tuinen en parken rond deze huizen (vergelijkbaar met Huys Dever in Lisse) zijn in de late middeleeuwen planten, bollen en wortelstokken uitgeplant die waarschijnlijk in die tijd werden meegebracht door ontdekkingsreizigers.

Bekende en minder bekende stinzenplanten zijn wilde narcis, holwortel, gele anemoon, gevlekte aronskelk, bosanemoon en daslook. Ook het gewone sneeuwklokje is een stinzenplant. De sneeuwklokjes in de heemtuin zijn inmiddels uitgebloeid. Door kenners wordt aangeraden om ze bij voorkeur 'in het groen' aan te planten. Dat wil zeggen: niet het kale bolletje, maar het bolletje met het blad er nog aan. Daarom is het nu het perfecte tijdstip om sneeuwklokjes in de eigen tuin te planten. De heemtuin biedt deze middag gelegenheid om sneeuwklokjes 'in het groen' aan te schaffen, zo lang de voorraad strekt. Ook is er een kleine voorraad andere stinzenplanten te koop.

Nieuw dit jaar is de lentespeurtocht voor kinderen. Een boekje met leuke en wetenswaardige vragen en antwoorden leidt de jonge bezoekers langs bijzondere plekken van de heemtuin. Samen met de interessante uitleg en demonstraties van de imkers staan deze activiteiten garant voor een leerzaam en leuk middagje in de natuur.

De heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het pad naar de Zemelpoldermolen. Meer info is te vinden op de website: www.freewebs.com/heemtuinlisse/ en op Facebook. De heemtuin is sowieso iedere vrijdag geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur, tijdens de onderhoudswerkzaamheden.

Uit de krant