Met de gratis bloemzaadjes komen er bloemen in je tuin waar bijen dol op zijn.
Met de gratis bloemzaadjes komen er bloemen in je tuin waar bijen dol op zijn. Foto: pr

Help de wilde bij, in je eigen tuin!

Duurzaam & Groen

NATUUR • Bijen in Nederland hebben het zwaar. Ze worden met uitsterven bedreigd. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap komt daarom met een unieke actie: alle inwoners van Zuid-Holland krijgen een gratis zakje met bloemzaadjes cadeau. De gedachte erachter: als inwoners de zaadjes planten, staat hun tuin, balkon of dakterras straks vol met kleurrijke bloemen. Bijen hebben die bloemen nodig om te overleven. En wij hebben bijen nodig. Zonder kunnen we niet. Zonder bijen hebben we bijvoorbeeld geen appels en aardbeien.

Bijen zijn belangrijk voor de voedselproductie in ons land en in de wereld. Driekwart van alle groente en fruit heeft bijen en andere insecten nodig voor bestuiving. Alleen door bestuiving kunnen gewassen groeien. Meer dan genoeg reden om zuinig te zijn op de bij. Melanie Oey, boswachter communicatie van Het Zuid-Hollands Landschap: "Van de 358 bijensoorten in ons land wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd. Zover mogen we het natuurlijk niet laten komen. En dus zijn we een bloemzaadjesactie begonnen. Daar wordt iedereen beter van. De bijen, en wij mensen."

Voor inwoners van Zuid-Holland ligt er een zakje met bloemzaadjes klaar. In ieder zakje zitten zeven tot tien verschillende bloemsoorten die aantrekkelijk zijn voor bijen. Melanie Oey: "We nodigen alle inwoners uit om een gratis zakje aan te vragen en de zaadjes te planten in hun tuin, in een bloembak, of wat dan ook. Zo creëren we nieuwe nestelplekken en leefomgevingen voor bijen, wat hard nodig is. Tegelijkertijd kan je genieten van een schitterend beestje in je tuin, van prachtige bloemen en mooie zomerkleuren."

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap helpt de wilde bij ook door in haar natuurgebieden flink aan de slag te gaan. Zo richten ze zoveel mogelijk bijvriendelijke plekken in. Bijvoorbeeld door te zorgen voor boomsoorten waar bijen zich lekker bij voelen, zoals wilgen, wilde fruitbomen en esdoorns. Of door bloemakkers in te zaaien met inheemse soorten. Op die manier wordt er veel en divers voedsel voor bijen gecreëerd, wat noodzakelijk is voor een grote bijenpopulatie.
 
Op www.zhl.nl/bloemen kunt u een gratis zakje met bloemzaadjes aanvragen (op = op).

Uit de krant