Bijeenkomst van Lisse Duurzaam over klimaatverandering | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Hoe houden we droge voeten in een klimaat waarin hevige regenbuien steeds vaker voorkomen?
Hoe houden we droge voeten in een klimaat waarin hevige regenbuien steeds vaker voorkomen? (Foto: pexels.com)

Bijeenkomst van Lisse Duurzaam over klimaatverandering

  Duurzaam & Groen

KLIMAAT • In het gemeentehuis van Lisse werd 14 mei een bijeenkomst gehouden door Lisse Duurzaam over het veranderende klimaat en hoe we ons daar op aan kunnen passen. Wethouder Kees van der Zwet kwam een openingspraatje houden.

Hij gaf aan dat het bestuurlijk vooral een uitdaging blijft om maatschappelijk draagvlak te creëren als het aankomt op aanpassingen die te maken hebben met klimaatveranderingen.

Hoe houden we droge voeten?
Erwin de Groot, beleidsadviseur Hoogheemraadschap van Rijnland, gaf een inkijkje in hoe het Hoogheemraadschap al sinds 1255 waakt over de waterstanden. Nu zijn er ambitieuze plannen om in 2025 al hun gemalen en soortgelijke stroomvreters energieneutraal te maken. Daarnaast heeft het Hoogheemraadschap een hele belangrijke taak om in tijden van extreme droogte, hevige neerslag en een stijgende zeespiegel te zorgen dat wij droge voeten houden maar dat de grond aan de andere kant niet te droog wordt.

Uit hun eigen onderzoeken, zien ze dat deze factoren als droogte en hevige regenval steeds frequenter voorkomen. Daarnaast spelen ook bodemdaling, verstedelijking en het aanbod van zoetwater een rol. Zo hield men bij het Hoogheemraadschap afgelopen zomer bijvoorbeeld de weerberichten uit Zürich goed in de gaten, om te kunnen voorspellen hoe bij ons het peil van de Rijn zou gaan reageren. Al met al heeft het Hoogheemraadschap een belangrijke taak, waarbij ze het waterpeil tot op de centimeter nauwkeurig continu monitoren en bijstellen waar nodig.

Wat kun je zelf doen?
Geert van Poelgeest is de initiatiefnemer van Operatie Steenbreek. Hij kwam vertellen over het ontstaan van dit initiatief. Onder het motto 'stenen eruit, groen erin' kun je als inwoner zelf ook al iets doen. Hoe minder stenen, hoe beter het water weg kan stromen tijdens een hevige regenbui en het is natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit en de insecten en dieren. Een tuin die volledig bestraat is, kan dan ook echt niet meer in deze tijd, en zie je ook steeds minder.

Lokaal en circulai
Dat het niet nodig is om gekapte bomen maar in de versnipperaar te gooien en hout voor onder andere meubels vanuit andere landen te importeren, heeft Ted Wiegman van Bollenstreekhout inmiddels wel bewezen. Met zijn initiatief "Bollenstreekhout" zorgt hij ervoor dat de bomen die in onze regio gekapt worden tot hoogwaardige en mooie houten producten verwerkt kunnen worden. In ruil daarvoor zorgt hij ervoor dat, waar mogelijk, voor iedere gekapte boom er minimaal drie worden terug geplant.

Een inspirerende en interessante avond van Lisse Duurzaam, waarbij nog gezellig werd nagepraat tijdens een borrel. Alle bezoekers gingen naar huis met als presentje een grote zak zaden om zelf mooie bloemen te zaaien.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>