Oorkonde voor afvalheld Daan | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Daan van Breugel raapt overal en altijd zwerfvuil op. Hiervoor kreeg hij een oorkonde van de wethouder.
Daan van Breugel raapt overal en altijd zwerfvuil op. Hiervoor kreeg hij een oorkonde van de wethouder. (Foto: A. in 't Veld)

Oorkonde voor afvalheld Daan

  Duurzaam & Groen

LISSE n Daan van Breugel is op de Willibrordschool gehuldigd als afvalheld. Dat gebeurde vorige week woensdag toen wethouder Kees van der Zwet de leerling uit groep 3 in de aula van de school en in het bijzijn van de medeleerlingen hem namens de gemeente en coöperatie Lisse Duurzaam een oorkonde overhandigde.

Door Arie in 't Veld

Daan vertelde over de start van zijn inzet om overal zwerfvuil weg te ruimen. Zijn moeder kreeg er zo ongeveer een punthoofd van en ze besloot prikmateriaal voor hem te kopen. Hiermee gewapend en in een geel hesje ging Daan naar buiten. Waar hij ook maar kwam, opende hij de jacht op zwerfvuil, zoals plastic, papier, blikjes en piepschuim. Van der Zwet vond dit lovenswaardig: "Hij toont op dit gebied veel inzet en daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen."

Volgens Paul Zwetsloot van burgerinitiatief Duurzaam Lisse is Daan bijzonder fanatiek in het opruimen van zwerfafval. "Hij is wat dat vuil betreft een ambassadeur van Duurzaam Lisse. Ook onderweg van en naar school moet hij vaak stoppen om vuil op te ruimen. Er is vandaag een theaterpoppenkast, waarmee de jeugd de boodschap meekrijgt dat zwerfvuil echt niet kan en dat ook de plastic soep bezworen moet worden."

Meer ambassadeurs
Wijkregisseur Monique van der Weijden denkt dat er nog meer duurzaamheidsambassadeurs op de diverse scholen zijn. "Zij kunnen zich bij mij melden via m.vanderweijden@hltsamen.nl. En dat geldt trouwens net zo goed voor volwassenen. Doel is om Lisse zo duurzaam mogelijk van zwerfafval te ontdoen, waarin we worden gesteund door een bijdrage van de zogenoemde Nedvang-regeling."

Met de zwerfafvalvergoeding van Nedvang (waarin onder andere de verpakkingsindustrie participeert) kunnen gemeenten hun zwerfafvalaanpak verbeteren en versterken. De vergoeding biedt ruimte voor andere werkwijzen en het nemen van extra maatregelen voor een schonere openbare ruimte.

Mede dankzij deze regeling kunnen gemeenten iets extra's doen. Bijvoorbeeld een afvalheld zoals Daan in het zonnetje zetten. Daan beluisterend vindt hij zo'n oorkonde wel prachtig, maar zal hij ook zonder die erkenning het zwerfafval blijven ruimen. Een les voor velen!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>