Met bloembommetjes zorg je voor een grote diversiteit aan kleurrijke bloemen. Dat doet vlinders en bijen plezier.
Met bloembommetjes zorg je voor een grote diversiteit aan kleurrijke bloemen. Dat doet vlinders en bijen plezier. Foto: pixabay

Bloembommetjes maken in de heemtuin

Duurzaam & Groen

LISSE • De extra openstelling van de Heemtuin Lisse op zondag 18 augustus van 14.00 uur tot 16.00 uur staat in het teken van bloemen en hun zaden. De imkers vertellen over hoe de bijen behulpzaam zijn bij het maken van zaden, er kunnen bloembommetjes worden gemaakt en van verschillende bijzondere wilde planten zijn deze middag zaden te koop.

Het is hoogzomer in de heemtuin. Tijdens zonnige dagen is de nectar uit de bloemen goed te ruiken. Verschillende vlinders en andere insecten komen op de bloemen af om de nectar te drinken. Bij hun bezoek verplaatsen ze ongewild wat stuifmeel naar de stamper van de bloem. Hierdoor kan de bloem zaden maken en zorgt zo voor nakomelingen voor het volgend jaar.
Omdat het verspreiden van wilde planten een van de taken van een heemtuin is, zijn er van verschillende bijzondere wilde planten stekjes en zaden te koop. Ook kunnen er deze middag bloembommetjes worden gemaakt: ballen van klei die gevuld zijn met zaden. Door deze op een braakliggend terrein te gooien, kan er een explosie van kleurrijke bloemen ontstaan. Voor kinderen is er een natuurspeurtocht beschikbaar. Het bekijken van natuurvondsten onder de microscoop behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Zoals altijd is de toegang gratis. Bij gunstige wind zal de Zemelpoldermolen in bedrijf zijn en is dan ook open voor bezoek. U vindt de heemtuin aan het eind van de Don Boscostraat langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen. Voor meer informatie: www.freewebs.com/heemtuinlisse/

Uit de krant