Esther, Koen en Bo kunnen niet wachten tot ze in een tiny house in Lisse wonen.
Esther, Koen en Bo kunnen niet wachten tot ze in een tiny house in Lisse wonen. Foto: Esther Akerboom

'Locatie voor tiny houses is lastig te vinden'

Duurzaam & Groen

Iedereen heeft er wel eens over gehoord: tiny houses. Steeds meer mensen besluiten om in een klein huisje op wielen te gaan wonen. Ook in Lisse is er veel belangstelling voor. Na de goedbezochte informatieavond op 12 april in het gemeentehuis en bezoekjes aan verschillende locaties met tiny houses, richtte een aantal mensen een initiatiefgroep op om ook in Lisse zo'n locatie van de grond te krijgen. Ze noemen zich 'De Groene Kikker'.

Door Esther Akerboom

Volgens de website tinyhousenederland.nl is het een 'nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie', leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dit sprak de leden van De Groene Kikker aan en zo raakten Koen Duindam, zijn vriendin Esther de Vos, Bo en Annemiek Hoogendoorn en Jasper Bakker in gesprek met de gemeente om hun ideaal te kunnen verwezenlijken. Koen: "Ik volg de ontwikkeling al jaren en nu het in Lisse komt, wil ik er echt alles aan doen om het van de grond te helpen krijgen."

Koen en Esther bezochten de infoavond en de daaropvolgende excursies. "Omdat er op de eerste avond heel veel mensen waren, was het lastig om concreet te krijgen hoe we ons zouden organiseren. Daarom heb ik een forum aangemaakt en hieruit is de initiatiefgroep ontstaan." Bo kwam via dit forum in contact met Koen en Esther. Zij vertelt dat de groep zich vooral richt op de duurzame kant van het wonen in een tiny house. "Door middel van dit huis kun je een bepaalde levensstijl aanhouden met minder lasten. Sommige mensen willen best een tiny house, maar dan wel met alle luxe en dat hoeft voor ons niet. Wij hoeven bijvoorbeeld geen wifi, maar wel internet. We gaan niet buiten de maatschappij functioneren en willen gewoon kunnen internetbankieren."

Ondanks dat de gemeente het initiatief heeft genomen om een tinyhouselocatie in Lisse te creëren, blijft het een beetje onduidelijk waar de geïnteresseerden aan toe zijn. "We hebben een stuurgroep gemaakt om iedereen die meer wil weten te informeren en begeleiden, maar eigenlijk gebeurt er weinig. We zouden al in september meer duidelijkheid krijgen, maar zullen geduld moeten hebben. Bij de gemeente wordt er elke week over gepraat. Het blijkt lastig een locatie te vinden. Buiten de bebouwde kom is het vooral bollengrond en binnen de bebouwde kom zijn weinig mogelijkheden", zegt Koen, die Dever-Zuid wel ziet zitten. "Dat zou echt perfect zijn", roept hij enthousiast.

De groep heeft inmiddels een initiatiefplan gemaakt en dit vorige week aan de gemeente voorgelegd. "We zijn op het forum met elkaar gaan praten over onze ideeën. We willen laten zien dat we met de middelen die we hebben toch betere keuzes kunnen maken", legt Bo uit. "Lisse is bezig met verduurzaming, maar daardoor worden de huizen steeds duurder. Dit is dan een goede manier om aan een duurzame uitstraling te werken zonder dat de gemeente daar veel in hoeft te investeren en zonder dat ze mensen wegjagen die het niet kunnen betalen."

De gemeente stelt wel bepaalde eisen aan de tiny houses. "Ze willen graag dat we circulair bouwen, Met duurzame materialen, parkeerplekken aan de zijkant van het terrein. Het is vanzelfsprekend dat ze willen dat het er netjes uitziet." De groep staat er niet helemaal alleen voor. "Lisse Duurzaam wil graag met ons praten en kijken hoe we dit samen met de gemeente kunnen organiseren. Het is nu alleen nog afwachten waar."
Voor meer informatie, zie www.tinyhouselisse.nl.

Uit de krant