Het hout dat verbrand wordt, betreft snoei- en afvalhout. Maar is dat er voldoende in deze regio?
Het hout dat verbrand wordt, betreft snoei- en afvalhout. Maar is dat er voldoende in deze regio? Foto: Pixabay

'Ook Lisse en Hillegom hebben stem in strijd tegen biomassacentrale'

Duurzaam & Groen Politiek

Een aantal omwonenden van afvalverwerker Meerlanden in Rijsenhout voert al jaren actie om de komst van een biomassacentrale tegen te houden. Zij maken zich ernstige zorgen over de overlast en de gezondheidseffecten, zoals de uitstoot van fijnstof. Karin van Rijn is een van hen. Zij heeft alle gemeenten die aandeelhouder van Meerlanden zijn aangeschreven met het dringende verzoek hun invloed aan te wenden om de geplande komst van de centrale geen doorgang te laten vinden. Hieronder vallen ook Hillegom en Lisse. De gemeenten Noordwijk, Diemen en Aalsmeer hebben al aangegeven geen biomassacentrale in Rijsenhout te willen.

Door Ruth Eppink

In de brief schrijft Van Rijn onder meer: "Nu met de enorm toenemende weerstand, rapporten van Commissie Remkes, RIVM, SER-advies, aangenomen motie Sienot in de Tweede Kamer, is het onwenselijk dat deze centrale erdoorheen glipt. Welke duidelijkheid is er nog meer nodig om dit tegen te houden?" De biomassacentrale waar Meerlanden plannen voor heeft betreft een zogeheten biowarmte-installatie, waarbij houtkorrels of -snippers worden verbrand. Juist die vorm ligt momenteel onder vuur. In een telefoongesprek legt Van Rijn uit dat de aandeelhouders eigenaar zijn van Meerlanden en een beslissende invloed hebben op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van de vennootschap. "Dus ook op het desastreuze plan om zo'n biomassacentrale neer te zetten, iets dat Meerlanden in onze optiek vooral wil vanwege de subsidie die ermee gemoeid is. Momenteel heb ik beroep aangetekend bij de rechtbank en daarna ga ik eventueel naar de Raad van State."

Reactie gemeenten
De redactie heeft bij zowel de gemeente Lisse als Hillegom om een reactie gevraagd. In Lisse is van wethouder Kees van der Zwet verantwoordelijk voor dit hoofdstuk en in Hillegom is dat wethouder Jan van Rijn. Zij melden beide hetzelfde: "Als gemeente zijn we vertegenwoordigd in de aandeelhoudersvergadering van Meerlanden. Wij zijn ermee bekend dat Meerlanden bezig is met dit soort ontwikkelingen in het kader van duurzaamheid. De meerderheid van de aandeelhouders besluit. De invloed wordt bepaald door de omvang van het aandelenpakket. De directie van Meerlanden bereidt het plan voor met een business case. Het voorgenomen gewijzigd standpunt van het kabinet kan mogelijk gevolgen hebben voor die business case. Als aandeelhouders zijn we hierover nog niet geïnformeerd."

Ook Meerlanden heeft afgelopen week, toen diverse media al berichtten over deze zaak, gereageerd. Volgens de afvalverwerker is men geregeld in gesprek met omwonenden geweest, is de bezwaarprocedure inmiddels doorlopen en de vergunning inhoudelijk niet gewijzigd. "Volgens ons zijn de vragen in de brief van mevrouw van Rijn-Bieshaar daarom in dit proces aan bod geweest en beantwoord."
Van Rijn: "Ik hoop dat Lisse en Hillegom zich, net als Noordwijk, Diemen en Aalsmeer, uitspreken tegen de komst van de biomassacentrale."

Uit de krant