Eerste Herenboerderij Groene Hart van start
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr

Eerste Herenboerderij Groene Hart van start

  Duurzaam & Groen

De eerste Herenboerderij in het Groene Hart kan officieel van start nu Herenboeren Nederland het perceel Vriezekoop 4 in Leimuiden heeft aangekocht. Na een jaar van samenwerken met allerlei partijen is hiermee het zaadje ontkiemd dat op 22 november 2019 was geplant. De Herenboerderij is een duurzame, kleinschalige, coöperatieve boerderij die eigendom is van circa tweehonderd huishoudens uit de omgeving. Er is nog plek voor een aantal nieuwe leden om zich bij de coöperatie in Leimuiden aan te sluiten. 

In Nederland zijn op dit moment acht Herenboerderijen actief. Lian Tan, voorzitter van de Stichting Herenboeren Groene Hart, deelt het nieuws met groot enthousiasme. “Op 22 november 2019 nam Leo van den Brand, kartrekker van Herenboeren Groene Hart, mij mee naar een locatie waar hij heel blij van werd, namelijk Vriezekoop 4 in Leimuiden”, vertelt ze, “en op 18 december 2019 zijn leden van de werkgroep locatie gaan kijken. Het was liefde op het eerste gezicht.”
Dat was een klein jaar geleden. Tan memoreert: “Het was een jaar van samenwerken, volhouden, geloven en denken in mogelijkheden.” Nu het zaadje is ontkiemd, is het tijd om te groeien. Water geven en voeden betekent voor de Herenboerderij concreet: het werven van leden en het vinden van een agrarisch geschoold persoon die als boer bij de coöperatie wil werken. “Samenwerken is het geheim”, vervolgt Tan. “Onze vrijwilligers, gemeente Kaag en Braassem, provincie Zuid-Holland, omgevingsdienst West-Holland, hoogheemraadschap Rijnland, onze moederorganisatie Herenboeren Nederland, de media en alle anderen - iedereen heeft zich 200% ingezet om het mogelijk te maken. De familie van Egmond die een periode van 7 generaties beëindigden met de verkoop van hun erfgoed.”

Samen duurzaam voedsel produceren 
Mensen met elkaar verbinden dat is het idee van de Herenboerderij. Een Herenboerderij is een kleinschalige, coöperatieve boerderij, eigendom van circa 200 huishoudens (Herenboeren genoemd) uit de omgeving. In dit geval komen de leden onder meer uit Leiden, Lisse en Lisserbroek. De coöperatie bepaalt wat er gegeten gaat worden. Samen met de Herenboeren-boer, die in dienst is van de coöperatie, worden er fruit, aardappels en zo’n 50 verschillende soorten groenten verbouwd. De boer verzorgt ook de varkens, runderen en kippen, die vlees en eieren leveren. Herenboeren willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het voedsel op hun bord komt. Een Herenboerderij produceert duurzaam, met respect voor het milieu, de bodem, de dieren en de boer. Leden investeren eenmalig bij het instappen als lid van de coöperatie. Daarnaast betalen ze wekelijks een bedrag voor het voedselpakket, ongeveer 12 euro per voedselpakket per week. Maar een Herenboerderij is meer dan een leverancier van voedsel. Leden kunnen meehelpen op de boerderij, recepten uitwisselen, samen koken en workshops organiseren.

Meer informatie 
Helaas kunnen er, door de coronarichtlijnen, op dit moment geen rondleidingen over de nog in te richten boerderij gehouden worden. Mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden, kunnen deelnemen aan een van de online-informatiesessies die wekelijks georganiseerd worden. Zie voor data onze agenda op de website. Meer informatie vindt u op herenboerengroenehart.nl/ en www.herenboeren.nl. Vanaf januari kan men ook een afspraak maken om uitleg te krijgen, desgewenst op locatie met maximaal twee personen. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Meld je aan, als lid, voor 1 februari 2021 want de belangstelling is groot. Stuur een mail naar secretariaat@herenboerengroenehart.nl o.v.v. Herenboerderij Leimuiden, of bel naar 06 - 226 914 68.

Meer berichten