Logo lissernieuws.nl
<p>Tel de bijen in je tuin of balkon.</p>

Tel de bijen in je tuin of balkon.

(Foto: pr)

Nationale Bijentelling: elke bij telt!

  Duurzaam & Groen

In het weekend van 17 en 18 april is er voor de vierde keer de ‘Nationale Bijentelling’. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. En dat is zorgelijk, want voedselgewassen en wilde planten zijn voor het grootste deel van bestuiving afhankelijk. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mee tellen. Elke bij telt.

Ook nu iedereen meer thuis moeten blijven, is het extra leuk om mee te doen met de Nationale Bijentelling: gewoon in de tuin of op het balkon. Meedoen is eenvoudig: er is een bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Het staat op www.nationalebijentelling.nl. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Mensen die willen tellen kunnen hiervoor zelf een geschikt moment kiezen op 17 of 18 april. Bij voorkeur een zonnig moment, want dan vliegen er de meeste bijen. Ze houden van warmte, namelijk.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. “Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Ruim de helft van de bijensoorten in Nederland is bedreigd, en we hebben ze nodig voor bestuiving van heel veel voedselgewassen en fruit. Zonder bij geen aardbei!”, vertelt Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”
Meer info en aanmelding via www.ivn.nl/webinarwildebijen.

Meer berichten