Logo lissernieuws.nl
<p>Een soortgelijke stalling komt ook op de hoek Kanaalstraat/Oranjelaan te staan.</p>

Een soortgelijke stalling komt ook op de hoek Kanaalstraat/Oranjelaan te staan.

(Foto: provincie Zuid-Holland)

Lisse krijgt een e-bikestalling

  Duurzaam & Groen

Met de e-bike kun je makkelijk langere afstanden afleggen, maar waar stal je zo’n dure fiets als je bijvoorbeeld gaat recreëren of overstapt op het ov? In Zuid-Holland komen er in ieder geval tien innovatieve e-bikestallingen waar je je e-bike veilig kunt stallen en kunt opladen. Dat gebeurt energieneutraal, door middel van zonnepanelen op de fietsenstalling.

Het aantal e-bikegebruikers neemt elk jaar toe, en dat is positief. Want kiezen voor de fiets is goed voor de bereikbaarheid, de gezondheid en het milieu. Maar waar elektrische auto’s op steeds meer openbare plekken kunnen opladen, is het voor een e-bikegebruiker soms nog zoeken naar een handige én veilige plek.
Om daar verandering in te brengen, hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijswijk, Papendrecht, Brielle en Lisse de handen ineen geslagen. In Lisse komt de stalling op de hoek Kanaalstraat/Oranjelaan. Dankzij een subsidieregeling kan InfraMarks voor de samenwerkende partijen 10 innovatieve fietsenstallingen ontwerpen en realiseren, zodat voor nog meer mensen de e-bike een aantrekkelijk alternatief wordt.

Veilige plek voor dure e-bike
In de stalling staat de e-bike veilig: de rekken kunnen niet gekraakt worden en ze kunnen met een smartphone of contactloze pas, zoals een OV-chipkaart, geopend en vergrendeld worden. De innovatieve fietsenstalling wekt zijn eigen energie op door middel van de zonnepanelen die op het dak liggen, zodat de gestalde e-bike gratis opgeladen wordt.
De provincie Zuid-Holland investeert veel in een hoogwaardig fietsnetwerk zodat woon- en werkgebieden met elkaar verbonden worden. Mede door e-bikegebruikers worden op deze routes steeds langere afstanden afgelegd. Deze innovatieve fietsenstalling kan het e-bikegebruik verder stimuleren. Door samen met de gemeenten hierin te investeren, bevorderen we de marktontwikkeling van dit soort innovaties.
Samen met de betrokken gemeenten zijn daarom 10 plekken gekozen waar deze fietsenstallingen worden gerealiseerd. De eerste stalling is al geplaatst in gemeente Alphen aan den Rijn, binnenkort volgen de andere gemeenten.

Meer berichten