Logo lissernieuws.nl
<p>In Lisse zijn ze nog hard op zoek nieuwe vrijwilligers voor het opruimen en vastleggen van zwerfafval. Iets voor jou? Doe mee!</p>

In Lisse zijn ze nog hard op zoek nieuwe vrijwilligers voor het opruimen en vastleggen van zwerfafval. Iets voor jou? Doe mee!

(Foto: pr)

Tienduizenden peuken opgeruimd tijdens Plastic Peukmeuk-actie

  Duurzaam & Groen

Onlangs werd tijdens de landelijke opruimactie ‘Plastic Peukmeuk’ een grootschalige peukenopruimactie georganiseerd, waar ook in onze regio actief aan mee werd gedaan.

Sigarettenpeuken zijn gemaakt van plastic en belanden veelvuldig gewoon op straat. Een groot onderdeel dus van het zwerfafvalprobleem, maar ook een belangrijke factor wat betreft plastic dat in de natuur en in de oceanen belandt. Daarnaast bevatten peuken schadelijke chemicaliën die in de natuur terechtkomen. Met deze actie werd daarom landelijk aandacht gevraagd voor dit probleem.

Duin- en Bollenstreek
In de Duin- en Bollenstreek, waar al veel zwerfafvalvrijwilligers actief zijn, werd ook meegedaan aan deze actie. Bijvoorbeeld in Lisse waar de vrijwilligers in anderhalf uur tijd met drie mensen meer dan 750 peuken hebben opgeraapt en vastgelegd. De Noordwijkse zwerfafvalrapers hebben de afgelopen periode rond de witte kerk van Noordwijkerhout hebben zes keer een uur geraapt met honderden peuken als resultaat. Ook in Noordwijk Binnen en Katwijk werd flink opgeruimd. In Teylingen hebben in totaal 13 vrijwilligers van ‘Teylingen Schoon’ die dag samen maar liefst 19.500 peuken opgeruimd. “En dat in zo’n korte tijd en van enkele straten en pleinen, natuurlijk wel ook bij ‘hotspots’. De gedrevenheid van de vrijwilligers is super! Maar zoveel peuken, het is niet normaal! Blijkbaar beseffen de rokers niet dat hun peuk een enorme milieuschade geeft.” (Sylvia Hoogduin, Teylingen Schoon)

Zakasbak
Zoals je waarschijnlijk al wel eens gemerkt hebt, is het probleem enorm. Bovendien zijn de peuken maar lastig op te ruimen met een zwerfvuilgrijper. Naast de landelijke aandacht, waarbij tijdens deze actie een half miljoen peuken op werden geraapt, kun je zelf ook iets doen tegen dit probleem. Gooi je peuk niet zomaar op straat, maar druk hem uit en zoek een prullenbak. Teylingen Schoon biedt daarvoor nu ook de speciale zakasbak aan. Met deze actie hoopt de landelijke organisatie het Plastic Peuken Collectief dat er een verbod komt op plastic sigarettenfilters.

Doe mee in Lisse!
Naast sigarettenpeuken ligt er genoeg ander zwerfafval op straat. Door het zwerfafval niet alleen op te rapen, maar ook vast te leggen, kan er actief naar oplossingen gezocht worden met gemeente, bedrijven, scholen en andere instellingen. Er wordt immers inzichtelijk gemaakt wat, waar en hoeveel er ergens ligt. In Lisse zijn de vrijwilligers hard op zoek naar versterking. Lijkt het je leuk om zwerfafval te rapen én vast te leggen om de problematiek beter in kaart te brengen? Neem dan contact op met info@degroeneuitdaging.nl.
Wil je meer weten over zwerfafval of lijkt het je leuk om ook eens mee te helpen? Op www.degroeneuitdaging.nl/zwerfafval vind je informatie en contactgegegevens van zwerfafvalorganisaties om je bij aan te sluiten.

Meer berichten