Een screenshot van de HelemaalGroen-app, gebruikt in Lisse. De groene lijnen betekenen dat daar onlangs zwerfvuil is geraapt.
Een screenshot van de HelemaalGroen-app, gebruikt in Lisse. De groene lijnen betekenen dat daar onlangs zwerfvuil is geraapt.

Zwerfafval te lijf op World Cleanup Day, help mee in Lisse!

Duurzaam & Groen

Dit jaar wordt ook in Lisse op World Cleanup Day, zaterdag 17 september, weer zwerfafval geruimd. Mensen die mee willen helpen, kunnen zich melden bij een van de vier startlocaties. Daar krijgen ze een grijper en vuilniszak. Hopelijk is Lisse dan na afloop weer een stuk schoner!

Leerlingen van de Willibrordschool en Kindercampus Joseph geven op verschillende momenten deze week al het goede voorbeeld. Enkele klassen van beide basisscholen trekken er namelijk op uit om her en der in Lisse lege flesjes, snoep- en chipsverpakkingen, peuken, blikjes en ander zwerfvuil van de grond te rapen. “Hopelijk weten de kinderen uit deze klassen hun ouders te motiveren om zaterdagochtend ook te komen helpen”, zegt een van de initiatiefnemers, Sven van der Vlugt. “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer afval we kunnen ruimen. En je hoeft heus niet de hele dag te lopen, hoor. De een vindt het na een half uurtje troep rapen wel mooi geweest en een ander loopt rustig twee uur. Het is allemaal prima, want alle beetjes helpen!”

Vier startlocaties
De vier startlocaties zijn buurthuis Salvatori (Wagenstraat 33), ‘t Poelhuys (Vivaldistraat 4), Restaurant Lef (Heereweg 234) en Restaurant De Engel (Heereweg 386). Je bent daar vanaf 09.15 uur welkom voor een kop koffie/thee en het in ontvangst nemen van de vuilknijper, ring en vuilniszakken. Vanaf 10 uur start het lopen. Je mag dus zelf weten hoe lang je zwerfafval gaat rapen en welke route je loopt.
“Om een beeld te krijgen van hoeveel mensen meedoen, is het wel fijn als je je van tevoren aanmeldt”, zegt Sven. “Dit kan door een mailtje sturen naar lisseschoon@gmail.com. Maar dit is geen verplichting.”

HelemaalGroen-app
Als je bosjes, bermen en de straat schoon weet te maken, is het wel zo leuk om dat ergens te kunnen vastleggen. Daarvoor is de app HelemaalGroen bedoeld. Je kunt die eenvoudig downloaden op je mobiel en zo vastleggen welke route je loopt. Die kleurt dan groen en dat is voor andere gebruikers een teken dat een bepaalde straat of wijk al schoon is. Dan heb je extra eer van je werk. Hoe mooi zou het zijn als Lisse helemaal groen kleurt (zie foto). Bedenk in ieder geval dat zwerfvuil rapen niet nodig meer is als iedereen zijn afval gewoon netjes in een prullenbak gooit. Is die niet in de buurt? Neem het dan mee naar huis en gooi het daar weg.

Uit de krant