Wethouder Kees van der Zwet aan het werk met de bollenplantmachine bij het Heemskerkplein.
Wethouder Kees van der Zwet aan het werk met de bollenplantmachine bij het Heemskerkplein. Foto: Jan Sibie

Wethouder plant biologische bollen op het Heemskerkplein

Duurzaam & Groen

We leven in een tijdperk waar we begrippen als duurzaamheid, biologisch en werkbesparend echt overal tegenkomen. Als die begrippen dan samen komen, is dat toch bijzonder. En dat was het dan ook op donderdag 9 november op het Heemskerkplein, waar wethouder Kees van der Zwet de eerste biologische bloembollen voor de gemeente Lisse plantte. 

Door Jan Sibie

Dat deed hij niet op de knieën met een schopje, zoals vroeger, maar op een elektrische tractor met een plantmachine erachter die de bollen keurig onder de grasmat wegstopte. “De bollen zijn biologisch en duurzaam geteeld. Werkbesparend zijn ze ook, omdat ze elk jaar opnieuw opkomen”, zo vertelde een van de planters. “Deze bollen zijn erg populair bij gemeentes. Je stopt ze eenmalig in de grond en ze komen jaarlijks weer op. In de zomer maai je alles af, samen met het gras waar ze onder geplant worden. Er wordt een mengsel van verschillende bollen geplant. Dat mengsel kan aangepast worden aan een bepaald doel, bijvoorbeeld het lokken van een bepaald insect. Het mengsel van vandaag is vooral geschikt voor het aantrekken van bijen.” We mogen deze bollen rond februari boven de grond verwachten, waarna het mengsel bloemen blijft geven tot juni.

Ook voor thuis
Wilt u ze ook in voortuin? Dat kan, maar vaak moet je er nog naar vragen in het tuincentrum en niet elk tuincentrum heeft ze al. Maar dat de biologische bloembol die niet meer gerooid, gepeld en weer geplant moet worden, een stukje toekomst heeft, lijkt wel zeker.

Uit de krant