Leerlingen uit 5 havo bogen zich over de vraag: hoe krijgen we jongeren uit de Bollenstreek in beweging voor energiebesparing en duurzaamheid?
Leerlingen uit 5 havo bogen zich over de vraag: hoe krijgen we jongeren uit de Bollenstreek in beweging voor energiebesparing en duurzaamheid? Foto: Jan Sibie

Havo 5 buigt zich over casuskraker

Duurzaam & Groen onderwijs

Dat energiebesparing, klimaat en duurzaamheid zaken zijn die tegenwoordig volop in de belangstelling staan, kan niemand ontgaan. En dat scholen deze maatschappelijk zo belangrijke punten oppakken ligt natuurlijk voor de hand. Zo ook op het Fioretti in Lisse waar dit onderwerp was gekozen voor de zogenaamde casuskraker voor de 138 leerlingen van havo 5.

Door Jan Sibie

Deze casuskraker is een activiteit op basis van een prikkelende stelling, waarbij een groep leerlingen nauw moet samenwerken om tot een goed en uitvoerbaar idee voor een praktische oplossing van die stelling te komen. De niet zo eenvoudige stelling van deze keer was: “Hoe krijgen we jongeren uit de Bollenstreek in beweging voor energiebesparing en duurzaamheid?” In groepjes van 6 werd deze casus uitgewerkt. De resultaten werden daarna gepresenteerd aan vier jurykoppels. Elk koppel koos daar een winnaar uit. Deze jury had zeker geen gemakkelijke taak. Er waren flink wat verschillende invalshoeken gebruikt en de resultaten werden met verve verdedigd door de leerlingen, die zich ook nog moesten verweren tegen kritische vragen uit de jury. Dat ging de meesten heel goed af. De dag werd afgesloten met een groepsfoto van de winnaars en een gezamenlijke lunch, waarbij ook wethouder Riet Austie aanwezig was.

Deze dag is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Lisse, onderzoeksbureau Marketresponse en Lisse Duurzaam, en het zou leuk zijn als er een idee daadwerkelijk tot uitvoering komt. Aan het enthousiasme van de bedenkers en de veelzijdigheid van hun ideeën zal het niet liggen.

Uit de krant