In de Vincent van Goghstraat werd een aantal jonge bomen geplant.
In de Vincent van Goghstraat werd een aantal jonge bomen geplant. Foto: Jan Sibie

De Klarinet viert Boomfeestdag in Vincent van Goghstraat

Duurzaam & Groen

In het kader van Boomfeestdag werden in Lisse op donderdag 30 november een aantal nieuwe bomen geplant. Deze dag is bedoeld om schoolkinderen de waarde van bomen te laten beseffen. Vooral door ze er ook zelf mee bezig te laten zijn. Het thema van de Boomfeestdag van dit jaar is ‘Opgroeien met Bomen! Wie wil dat niet?’.

Door Jan Sibie

Bomen reguleren de watercyclus. Bomen houden water vast. Bomen voorkomen wegspoelen van regenwater. Bomen voorkomen bodemerosie. Bomen bieden schaduw. Bomen vergroten de biodiversiteit. Bomen zijn complete ecosystemen. Bomen zijn cool. Bomen zuiveren de lucht. Bomen absorberen CO2.  Bomen verlagen te hoge temperaturen. Bomen werken positief op mensen, zie de boswandeling. Kortom, bomen zijn belangrijk en hoe meer bomen in de leefomgeving hoe beter. Maar helaas worden bomen soms ook ziek. En zieke bomen gaan dood. Die moeten we vervangen door het planten van nieuwe jonge bomen.

Natuurlijk is zo’n boomfeestdag een prima aanleiding om een aantal nieuwe bomen aan te planten. Dus vonden we wethouder Kees van der Zwet terug in de Vincent van Goghstraat, waar hij samen met een groep enthousiaste schoolkinderen van basisschool De Klarinet en een aantal vakkundige hoveniers drie veldesdoorns en twee pluimessen heeft geplant. De wethouder hield daarbij niet alleen toezicht op het planten, maar nam ook de schop ter hand. “Straks vragen ze weer of ik me om laat scholen,” grapte Van der Zwet. Maar ja, een goede wethouder moet nu eenmaal van vele markten thuis zijn.

Uit de krant